Jászkunság

2022.05.05. 13:55

Évente közel ötszáz nő életét követeli hazánkban a méhnyakrák

Az elmúlt hetekben küldte ki az érintett korosztály számára a Nemzeti Népegészségügyi Központ az ingyenes méhnyak szűrővizsgálatokról szóló értesítéseket. Az alattomos betegség ugyanis időben felismerve legyőzhető, ám kezeletlenül halálhoz is vezethet. Reménykedésre ad okot, hogy a betegséget nagy számban okozó humán papilloma vírus elleni kampányoltásoknak köszönhetően a fiatalabb korosztályban jelentősen csökkent a méhnyakrák-gyanús esetek száma.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Minden évben elvégezteti a méhnyakrák szűrést a szolnoki Váci Melinda. Legutóbb, tavaly novemberben vizsgálta az orvos, a szakember mindent rendben talált. 

– Öt gyermekem van akiket fel kell nevelnem, felelős vagyok értük. Fontosnak tartom a megelőzést, azt, hogy ha baj van, időben derüljön ki, amikor még kezelhető a probléma – hangsúlyozta a többgyermekes édesanya.

Ha egy nő kétévente elmegy szűrésre, akkor még időben észrevehető, így kezelhető, gyógyítható és visszafordítható egy kedvezőtlen méhnyak szűrési eredmény is

– hangsúlyozta prof. dr. Mosonyi Attila, szolnoki nőgyógyász. 

Mint mondta, nagyon fontos a megelőzés, hiszen Magyarországon évente még mindig közel ötszáz nő veszti életét méhnyakrák következtében. Pedig ez a legkönnyebben szűrhető daganatok egyike.

A professzor naponta nyolc-tíz szűrést végez, vagyis heti körülbelül ötvenet, ez legalább kétezer szűrést jelent évente. Tapasztalata szerint ebből daganat előtti állapotot öt-hat százalékban, méhnyakrákos esetet egy százalék alatt mutat ki a vizsgálat. 

– Ilyenkor a szűrési eredménnyel együtt a legközelebbi, vagy a beteg által választott kórházban egy úgynevezett kúp alakú kimetszést végeznek, amely a méhnyak irányába történik. Ennek során az esetleges érintett terület eltávolítható, és ezt követően három-hat havonta kontrollra kell járni egy évig.

Ha a lelet már teljesen negatív, a második évtől évente egyszer elegendő szűrővizsgálatra járni. Amennyiben ez a műtét nem elegendő, továbbiakat kell végezni.

Prof. dr. Mosonyi Attila szolnoki nőgyógyász évente legalább kétezer méhnyakrák szűrővizsgálatot végez el, melyből öt-hat százalék daganat előtti állapotot jelez Fotó: Mészáros János

– Előrehaladottabb állapot esetében már kiegészítő kezelések is szükségesek, nem csak a műtét. Adott esetben sugárkezelés is szóba jöhet, vagy a kettő együtt. A méh eltávolítása gyakorlatilag már az a folyamat, amikor nem lehet a betegséget egy méhnyak műtéttel elintézni – vázolta a kezelés folyamatát a szakember.

Hozzátette, az elhanyagolt daganatos állapot képes áttétet is okozni. Ez azoknál fordulhat elő, aki öt-hat vagy akár nyolc éven át nem járt nőgyógyásznál. 

A méhnyakrákot kilencvennyolc százalékban egy már beazonosított onkovírus, a humán papilloma vírus, annak is bizonyos törzsei okozzák. Ez egy nagy víruscsalád, melynek száztíz, százhúsz fajtáját ismeri az orvostudomány. 

Hatékony az oltási kampány 

2008-ban, Szolnokról indult útjára a humán papilloma vírus elleni, ingyenes védőoltás lehetősége, amely ma már országos oltási kampánnyá nőtte ki magát. 

– Ezzel már akkor immunitást szereznek azok az általános iskola hetedik osztályába járó lányok és fiúk, amikor még nem élnek szexuális életet, vagyis a megbetegedés lehetősége előtt. A védőoltások egyre tökéletesebbek, olyan vakcinát dolgoztak ki, amely ezen víruscsalád megbetegedést okozó kilenc fajtája ellen véd.

Azt tapasztalatom, hogy az időközben felnőtt fiatal lányoknál ma már ritka a méhnyakrák.

– Nem igazán jellemző ma már az – ami sajnos korábban igen –, hogy a tizennyolc-huszonöt éves korosztálybeliek között is nagy számban fordult elő ez a betegség – számolt be tapasztalatairól prof. dr. Mosonyi Attila, szolnoki nőgyógyász. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában