Kiállítás

2022.05.10. 14:30

Ritkaságszámba menő metáltörténeti tárlat nyílt a kiséri művelődési házban

A thrash metál az 1980-as évek elején jött létre Amerikában és Európában, majd az évtized végén a zenei műfajból kezdett leválni a death és a black metál.

Illés Anita

A gyűjtemény május huszadikáig tekinthető meg Fotó: Illés Anita

Az agresszió évtizedei című tárlat a 80-as, 90-es évek underground thrash, death metál magyarországi kultúráját mutatja be. A gyűjteményt a minap Benedek Csaba, a szolnoki Damjanich János Múzeum néprajzkutató muzeológusa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A thrash metál az 1980-as évek elején jött létre Amerikában és Európában, majd az évtized végén a zenei műfajból kezdett leválni a death és a black metál. Ez a zenei szubkultúra a viseletben és az életmódban is éreztette hatását. Hazánkban is sorra nyíltak a klubok, lemezboltok, jelentek meg az illegális újságok és alakultak a zenekarok, mint például a Moby Dick, a Slogan, az Atomic vagy az Exit. 

A rajongók igyekeztek a stílusnak megfelelően öltözködni és berendezni lakóterüket. A kiállításon korabeli lakásbelső, alternatív, rock és punk zenei újságok, lemezek, poszterek, viseletek kalauzolnak el a metál szubkultúráinak világába. Ezenfelül a műfaj elterjedéséről, a rajongók és a zenekarok kapcsolattartásáról is számos információt megtudhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában