Szűrés

2022.05.12. 17:25

Tanköteles korú gyermekeken végeztek lisztérzékenységi vizsgálatot Szolnokon

Egy vércsepp az ujjbegyből és fény derülhet a lisztérzékenységre. A Szolnok Városi Óvodák tagintézményeiben ebben az évben is önkormányzati támogatással vizsgálták azokat a tanköteles korú (2015. szeptember 1. és 2016. augusztus 31. között született) gyerekeket, akiknek szülője beleegyezett a szűrésbe. Csütörtökön a Pöttyös óvoda nagycsoportosaira került a sor.

P. Pusztai Nóra

Lisztérzékenységi szűrést tartottak a szolnoki Pöttyös óvodában Fotó: Nagy Balázs

– Au – szisszent fel Panni a szolnoki Pöttyös óvoda hatéves nagycsoportosa, majd érdeklődve figyelte a középső ujja hegyén kibuggyanó vércseppet.

Az önkormányzat évek óta támogatja az óvodások lisztérzékenységi szűrését. A vizsgálatokat végzők idén is sorra vették a Szolnok Városi Óvodák tagintézményeit.

– Az önkormányzat számára prioritást élvez a városi lakosság egészségi állapotának javítása és az annak megőrzését célzó preventív tevékenységek biztosítása minden korosztály részére. Ezen elveket követve már több alkalommal megszerveztük a Csipkerózsika elnevezésű lisztérzékenységi szűrővizsgálat a szolnoki óvodákba járó tanköteles korú óvodások körében, melynek célja a tünet– és panaszmentes gyermekek vizsgálata, a rejtett betegség kimutatása, fennállásának valószínűsítése vagy kizárása – válaszolta megkeresésünkre Gyuricska Éva, a városháza sajtóreferense.

Az önkormányzati forrásból megvalósuló program eredményessége abban rejlik, hogy már gyermekkorban kiszűrhető a betegség megléte, az időben felismert és megfelelően kezelt gyermekeknél jóval kevesebb eséllyel alakulhatnak ki további szövődmények felnőttkorban – részletezte.

Fotó: Nagy Balázs

A lehetőségről az óvodapedagógusok segítségével tájékoztatták a szülőket, a vizsgálatokat az ő beleegyezésükkel végezték.

– Apró ujjbegyszúrás az egész, a tapasztalatok szerint a többség egészen jól viseli. Egy csepp vér elegendő, hogy a teszt 97 % biztonsággal kimutassa az eredményt. Mindössze néhány percet kell várni – vázolta a folyamatot Pusztai János, a szűrést végző Cödimed Kft. ügyvezető igazgatója.

A számadatok alapján legalább minden hetvenedik gyermeket érint a lisztérzékenység. Szolnokon magas a beleegyezési hajlandóság, szinte várják a szülők az évek óta zajló programot.

– Tizenöt éve működik a program, egyértelműen látszik, hogy a szakirodalmi adatok szerinti korábbi száz gyermekenkénti előfordulás nem pontos, inkább hetven óvodásonként vagy még sűrűbben találunk egyet. Az idei évben Szolnokon közel négyszázötven óvodást vizsgáltunk meg, közülük eddig heten lettek pozitívak – emelte ki.

Az állapot kezelése az egész életen át tartó gluténmentes diéta. Az viszont fontos, hogy ezt szakorvosi diagnózis előtt ne kezdjék meg a családok, hiszen a végleges diagnózis felállításához további vizsgálat szükséges. Pozitív eredmény esetén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet gyermek gasztroenterológusához irányítják az érintetteket.

– A szakorvossal előre egyeztettünk külön időablakot biztosít a szűrés során vizsgált gyermekek számára, így ha jelentkeznek mihamarabb következhetnek a további lépések – emelte ki.

Az időben kiderített lisztérzékenység számos szövődménytől óvhatja meg a gyermekeket.

– Szűrőjelleggel a tanköteles vagy a náluk idősebbek körében érdemes vizsgálni. Viszont mindenképpen szükséges a gluténbevitel, hiszen a teszt ellenanyagot mér – tette hozzá Pusztai János.

TÍz kisgyermeket vizsgáltak a Pöttyös oviban

Csütörtökön a Szolnok Városi Óvodák Pöttyös tagintézményének folyosóján tíz gyermek sorakozott. A bártabbnál bártabb nagycsoportosok kíváncsian figyelték a történteket.

– Mindenki nagyon ügyes volt, a korcsoportba tartozók közül végül csak azok nem kérték, akik korábban más úton már elvégeztették a lisztérzékenységi vizsgálatot – mondta  Hollóné Rádicz Hajnalka tagintézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában