Csipkerózsika program

2020.10.16. 17:30

Lisztérzékenységre vizsgálják az óvodásokat Szolnokon

Idén is elvégzik a tanköteles korú gyermekeken a lisztérzékenységi szűrést. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Csipkerózsika programot ebben az évben is az önkormányzat finanszírozza. A vizsgálatokra a szülők beleegyezését követően a város óvodáiban kerül sor. A tanköteles korúak közül közel négyszáz gyermeket szűrnek meg a következő hetekben.

P. Pusztai Nóra

Pusztai János lisztérzékenységi szűrést végez a szolnoki Mustármasg Római Katolikus Óvodában

Fotó: Mészáros János

– Zsófi lányommal egész kicsi kora óta küzdünk különféle emésztőszervi panaszokkal. Orvosról orvosra jártunk, kizártuk például a tejet, ami sokat javított a helyzeten. Vártuk már a nagycsoportot, amikor a lisztérzékenységre is megvizsgálják a csemeténket – mesélte a szolnoki Tóth Veronika, akinek lánya pozitív eredménnyel tért haza az óvodából még a múlt héten.

– A kapott tájékoztatás szerint a háziorvoshoz, majd a gasztroenterológushoz fordultunk. Már az első vizsgálatokon túl is vagyunk – részletezte az édesanya.

Félidejénél tart ugyanis a Szolnokon végzett Csipkerózsika program. Eddig közel kétszáz gyermeket vizsgáltak meg lisztérzékenységre a szakemberek, a teszt öt alkalommal mutatott pozitív eredményt.

– Az idei évben a korábbiakhoz hasonlóan az önkormányzat támogatásával zajlik a program, a város közigazgatási terültén működő intézmények tanköteles korú óvodásainál történik meg a szűrővizsgálat – tudtuk meg Pusztai Jánosnétól, a lisztérzékenységi szűréseket végző Cödimed Kft. munkatársától.

– A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az óvodavezetőkkel online vettük fel a kapcsolatot, akik eljuttatták a szülőkhöz a beleegyező nyilatkozatokat, a létszámok beérkezése után a vezetők igényeihez igazítottuk a szűrések időpontját. Október elején kezdtük a vizsgálatokat, tizenöt intézményben több mint száznyolcvan gyermeken végeztük el a tesztet, még további nyolc óvoda van hátra – mondta a szakember, aki szerint nagy érdeklődés mutatkozik a szülők részéről a szűrővizsgálat iránt.

– A jelen helyzetben nagyfokú rugalmasság szükséges a szervezéshez, de eddig zökkenőmentesen és gördülékenyen zajlottak a vizsgálatok – tette hozzá.

Pusztai János lisztérzékenységi szűrést végez a szolnoki Mustármag Római Katolikus Óvodában
Fotó: Mészáros János

– Az eredményről minden esetben tájékoztatjuk a szülőket. Ha negatív, akkor nem áll fenn a lisztérzékenység. Pozitív esetén viszont zárt borítékban tájékoztatjuk a szülőket a további teendőkről. A házi gyermekorvos a Hetényi Géza Kórház gasztroenterológia osztályára irányítja a gyermeket a végleges diagnózis felállítása miatt, ugyanis csak ezután kezdhető el gluténmentes diéta – tájékoztatott a folyamatról Pusztai Jánosné.

– A városban prioritást élvez a lakosság egészségi állapotának javítása és annak megőrzését célzó, preventív tevékenységek biztosítása minden korosztály részére. A lisztérzékenységi szűrés célja a tünet- és panaszmentes gyermekek vizsgálata, a rejtett betegség kimutatása, fennállásának valószínűsítése vagy kizárása – tudatta hírportálunkkal Pókász Endre, sajtószóvivő. Hozzátette: az önkormányzati forrásból megvalósuló program eredményessége, hatékonysága abban rejlik, hogy az időben felismert és megfelelően kezelt gyermekeknél jóval kevesebb eséllyel alakulhatnak ki további szövődmények, például autoimmun betegségek, felnőtt korban.

A szűrővizsgálatok a jelenleg érvényben lévő biztonsági előírások figyelembevételével zajlanak.

Gluténmentes diétával jobb életminőség biztosítható

A kutatások szerint minden hetvenedik ember lisztérzékeny. Panaszainak hátterében a gabonafélékben található gluténfehérje áll, mely immunbetegséget vált ki az adott személyekben. Tünetei nem allergiás reakciót, hanem autoimmun betegséget, fogyást, sápadtságot, puffadást, fáradtságot, vérszegénységet mutatnak. A lisztérzékenység egy autoimmun betegség, mely vérből kimutatható. Kezelése az életre szóló gluténmentes diéta, mely során kerülni kell a búzát, árpát és rozst tartalmazó élelmiszereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában