Fejlesztés

2022.06.12. 11:25

A szolnoki vasútállomásnál is gondokat okoz a növekvő járműállomány

Parkolóhelyek építése kezdődött a vasútállomás környékén a közelmúltban. A Coop üzlet mellett zajló beruházással párhuzamosan a MÁV is fejlesztéseket tervez. A vasúttársaság P+R parkolókat alakítana ki az állomás 1. számú peronjának közelében.

Hartai Gergely

Már térkövezik a tíz férőhelyes parkolót az abonyi kivitelező cég szakemberei a Jubileum téri Coop üzlet mellett Fotó: Mészáros János

Nagy érdeklődésre tart számot a vasútállomás szomszédságában épülő parkoló kérdése. A legnépszerűbb közösségi oldal egyik szolnoki csoportjában is többen fogalmaztak meg véleményt a parkolóhelyek kialakításával kapcsolatban. Volt, aki szerint a munkálatokkal újabb zöldterületektől esik el a város, míg más úgy gondolta, hogy az állomás környékén jóval nagyobb területen kellene parkolókat létesíteni a megnövekedett járműállomány miatt. 

A napokban a városházát és a MÁV-ot is felkerestük, hogy milyen fejlesztések érintik az állomás környezetét. 

– A Coop jelezte, hogy a Jubileum téri ABC körül lévő parkolók nagy fokú telítettsége miatt komoly gondokat okoz, hogy az áruház vásárlói nem tudnak hol megállni. A napközbeni parkolási gondokat enyhítendő, tíz új parkolóhely épül az üzlet mellett. A tervezésnél kifejezetten ügyeltek rá a szakemberek, hogy egyetlen fát se kelljen kivágni, ezért is ez a látszólag szabálytalan alakzat. Este pedig a lakók számára jelent könnyebbséget az új parkoló – tájékoztatott a polgármesteri hivatal. 

Fontos fejlemény azonban, hogy nem csupán a Coop üzlet szomszédságában épülnek parkolóhelyek, a MÁV is komoly fejlesztést készít elő. Kérdésünkre úgy tájékoztattak, hogy a szolnoki vasútállomásnál jelenleg csak fizetős parkoló áll rendelkezésre, amely a vasúttársaság tervezett beruházásának köszönhetően jelentősen növekedne. Az új parkolók elsősorban a vasúttal utazók számára épülnének, ezért a bérlettel rendelkező utasok ingyen használhatnák. 

– Az elkészült tervek szerint a vasútállomás 1. számú peronja, a Jubileum tér, a Liget utca és a Levente utca által lehatárolt területen, részben a régi, használaton kívüli épület helyén, telítettségjelzővel és beléptetőrendszerrel ellátott P+R parkolók épülnének, ezek között lenne mozgáskorlátozottak számára fenntartott, illetve elektromos meghajtású gépjárművek töltésére is alkalmas hely egyaránt. 

A parkolókat LED-es térvilágítási rendszerrel és vagyonvédelmi kamerarendszerrel építenék ki. A területen fák és cserjék, a kerítés mellett sövény ültetését tervezik

– tudtuk meg a MÁV kommunikációs igazgatóságától. 

A kivitelezés a tervek végleges jóváhagyását követően, a szükséges engedélyek megszerzése után – a forrás rendelkezésre állása esetén – 2023 közepén kezdődhet meg.  

Környezetbarát közlekedésre ösztönöz a társaság 

A vasúttársaság válaszában arra is kitért, hogy a közlekedésnek biztonságosabbá, zöldebbé és fenntarthatóbbá kell válnia. Az uniós előírások szerint 2050-re karbonsemlegesnek, azaz zéróemissziósnak kell lennie a közlekedésnek egész Európában. Ehhez hozzájárulnak a P+R parkolók építései is, amivel arra ösztönzi a vasúttársaság az embereket, hogy tegyék le autóikat, és válasszák a környezetbarát közlekedési formát, a vasutat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában