Beruházás

2022.07.28. 19:20

A szolnoki Fiatalok Háza lakói is spórolhatnak az energián

Javában zajlik a közel 1,2 milliárd forint keretösszegű Szolnok Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projekt.

Kovács Berta

A szolnoki Mester utcában tartott sajtótájékoztatót Szalay Ferenc polgármester Fotó: Nagy Balázs

– Napjainkban hatványozottan fontos, hogy az energiatakarékosság mindenki számára elérhető legyen – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester tegnap a Mester utcai Fiatalok Házánál tartott sajtótájékoztatóján.

Javában zajlik a közel 1,2 milliárd forint keretösszegű Szolnok Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projekt, melynek részeként elsőként e helyszínen vágtak bele az energiahatékonysági korszerűsítésbe. A beruházás során öt önkormányzati épület, valamint bérlakások energetikai felújítása valósul meg, továbbá napelemes autóbeállót és elektromos töltőt telepítenek, ezáltal energiaközösséget létrehozva. 

A Mester utcai Fiatalok Házánál három épülettömb nyolcvan lakása érintett a fejlesztésben, a fűtéskorszerűsítési munkálatok már gőzerővel zajlanak, korszerű kazánokat építenek be. 

Mindhárom épület tetejére napelemeket szerelnek. Szigetelik az épületek homlokzatát és padlásfödémét, továbbá az I. és II. épületben részlegesen, míg a III. épületben teljesen kicserélik a homlokzati nyílászárókat. A parkolóban egy fedett, öt autóra méretezett napelemes beállót alakítanak ki, mely a gépkocsik villanyárammal való töltésére is alkalmas lesz. 

A jövőben a Nyitnikék és a Gézengúz óvodai tagintézmények, illetve a Jósika úti Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság főépülete újul meg energetikailag, és válik az energiaközösség részévé. A Városmajor úti orvosi rendelőben és a Szivárvány Óvodában már szintén dolgoznak. Előbbinél a gépészeti felújítással végeztek, így most a tetőt és a homlokzatot hőszigetelik, valamint részlegesen cserélik a nyílászárókat. Utóbbit éppen szigetelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában