SZIVEM

2022.06.23. 14:38

Energetikai felújítások kezdődtek több szolnoki intézményben

A fejlesztés célja, az Intelligens Városi Energia Modell megvalósítására tekintettel energiamérő rendszer, energiatároló kialakítása, valamint energiaközösség létrehozása.

Rimóczi Ágnes

Hat önkormányzati épületet fejlesztenek az Intelligens Város program részévé – mondta a sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester (balra)

Fotó: Nagy Balázs

Komplex, fejlettebb, energiahatékonyan működő innovatív energetikai rendszer kiépítése a megyeszékhelyen elinduló új kezdeményezés, a SZIVEM program célja. A Szolnok Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projektről, annak egyik helyszínén, a Városmajor úti orvosi rendelőben tartott tájékoztatót Szalay Ferenc.

Manapság arról szólnak a hírek, hogy szerte Európában hogyan oldhatók meg az energiakérdések. A megoldások egyike lehet, hogy az önkormányzatok, családok áttérnek a megújuló energiaforrások használatára. Erre pedig kiváló iránymutatás ez az új program városunkban

– emelte ki a polgármester.

Elhangzott: ez a rendszer képes az önkormányzati hálózatra kapcsolódó fogyasztók és termelők, valamint a hálózat igényeinek egyidejű kielégítésére, továbbá az egyes egységek között megvalósuló energiaelosztási és felhasználási folyamatok optimalizálására. A tervezett rendszer fejlett adatelemzési megoldások alkalmazásával képes a fogyasztói oldal energiafelhasználásának optimalizálására a rendszerbe érkező adatok gyűjtésével, feldolgozásával.

Szalay Ferenc azt mondta, a Szivárvány, a Gézengúz, a Nyitnikék óvodák, a Jósika úti Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság, a Városmajor úti orvosi rendelő, valamint a Mester úti Fiatalok Háza épületei újulnak meg Fotó: Nagy Balázs

A megvalósítás során önkormányzatunk hat épületére egy „Intelligens város” stratégia fejleszthető ki oly módon, hogy a városban egy műszakilag, gazdaságilag, környezetvédelmileg jól optimalizált, energiahatékony működésű önkormányzati épületrendszert alakítsunk ki

– mondta el Szalay Ferenc.

Eszerint a Szivárvány, a Gézengúz, a Nyitnikék óvodák, a Jósika úti Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság, a Városmajor úti orvosi rendelő, valamint Mester úti Fiatalok Háza épületei újulnak meg. A munkálatok során több helyen egyebek mellett napelemes rendszereket építenek ki, homlokzatfelújítások, főleg szigetelés, valamint nyílászárócserék történnek, lesz, ahol a fűtésrendszert korszerűsítik. A felújítások célja, az Intelligens Városi Energia Modell megvalósítására tekintettel energiamérő rendszer, energiatároló kialakítása, valamint energiaközösség létrehozása a cél.

– A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével valósul meg, 1,2 milliárd forint támogatásból. A szerződést aláírtuk az E.ON Energiamegoldások Kft-vel, a munkálatok a nyár folyamán folyamatosak lesznek – tette hozzá Szalay Ferenc, végül kiemelte: az önkormányzat távlati célja minél több épület bevonása az energiaközösségbe, melynek eredményeként mind műszakilag, mind környezetvédelmileg optimálisan, a lehető legenergiahatékonyabban működhetnek az épületeik, ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában