Jászkunság / Galériával

2022.07.14. 19:55

A mély vízben is boldogulnak a nevelőszülőknél élő gyerekek

Tizennyolc, nevelőszülőnél nevelkedő gyermeknek biztosít ingyenes úszásoktatást a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Martfűn. A hét évnél idősebbek között tinédzserek is akadtak szép számmal.

P. Pusztai Nóra

Tizennyolc, nevelőszülőnél nevelkedő gyermeknek biztosít ingyenes úszásoktatást a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Martfűn

Fotó: Mészáros János

Egy, kettő, három, indulás! Számolt az edző, majd az utasításokat követve haladtak előre a tanoncok a medencében. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató törekszik rá, hogy minden gyermek sportoljon. A nevelőszülőknél és a lakásotthonokban élő fiataloknak intenzív úszásoktatást szerveztek. A Martfű Termál Spában két héten át tizennyolcan ugranak medencébe reggelente, Rákócziújfaluról és Tiszaföldvárról is érkeznek gyermekek.

A tizenegy éves Pintér Mónika bár eredetileg nehezen merészkedett a vízbe, a tanfolyam végéhez közeledve már a legmélyebbe is be mer ugrani.

– Az iskolával járunk uszodába, de leginkább csak játszunk a vízben. Nem igazán akartam megtanulni úszni, de nagyon örülök, hogy végül szinte minden nemben sikerült elsajátítani az alapokat – mesélte.

A martfűi Kollár Józsefné kilenc éve nevelőszülő, most négy gyermekkel érkezett.

– Többeknek láthatóan gondjai akadtak a vízzel. Kéthetente az iskolával járnak az uszodába, de még így is nagy segítség a Szent Ágotától ez az intenzív tanfolyam.

Nevelőszülőként biztonságot ad az úszni tudás, így ha víz mellé megyünk, nyugodtabban indulok útnak

– emelte ki az előnyöket. Hozzátette: külön öröm, hogy helyben teremtették meg a lehetőséget.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál fő szempont, hogy a gyerekek kortól függetlenül hasznosan töltsék el a szabadidejüket.

A rendszeres sportolás önállóságra nevel és növeli a felelősségérzetet, amit később az életben hasznosíthatnak.

– Legfőbb célunk, hogy a nevelt gyermekek felnőtté cseperedve a társadalom értékes tagjaivá váljanak – hangsúlyozta Váradi Márk sportéletrendért felelős koordinátor. Kiemelte: a szolgáltató ezért szorgalmazza mind a nevelőszülői hálózatban, mind a gyermekotthonokban élő gyermekek számára a különböző ingyenes sportolási lehetőségeket. A labdarúgás mellett az úszás, az asztalitenisz és az atlétika a legnépszerűbb.

Bizonyos településeken rendszeresek az oktatások egész évben, ám több városban tavaly nyárhoz hasonlóan idén is intenzív kéthetes úszótábort szerveztek. Megyénkben Jászszentandráson, Cserkeszőlőn és Martfűn van erre lehetőségük a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak.

Ezeken a településeken összesen ötven gyermek sajátíthatja el az úszás alapjait, vagy éppen fejlesztheti tudását szakember segítségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában