Hiány

2022.07.11. 17:25

A Jászkunságban is akadozik a tűzifaellátás, ráadásul az árak is magasak

Sokan elkezdték, mások azonban csak szeretnék elkezdeni a télire szánt fűtőanyagok beszerzését, jelenleg ugyanis szén-, fa- és palackosgázhiány is nehezíti az előrelátó vidékiek dolgát. Az akadozó beszerzés mellett ráadásul a magas árak is gondot okoznak.

Mészáros Géza

A szolnoki Várady tüzép telepén jelenleg takarítják a területet a munkások, hogy a napokban érkező tűzifát fogadni tudják. Kovács Zoltán (balra) és Várbíró Bence takarítják a tűzifának a helyet Fotó Mészáros János

Már jóval az orosz-ukrán viszály előtt, sőt, még a két évre elhúzódó koronavírus-járványt megelőzően is komoly gondokba ütközött a téli tüzelőanyagok időbeni beszerzése. A szomszédban zajló háborút kiváltó veszélyhelyzet jelentősen tovább nehezítette ezt az állapotot. 

Napjainkban vidéken már megkezdték a fűtőanyagok beszerzését, ám egyelőre szén-, fa- és palackosgázhiány keseríti meg az ott élő emberek életét.

– Tüzelőügyben rettentően aggodalmas a közhangulat errefelé – mutat rá a nem egyedi problémájára a nagykörűi Rimóczi Dénes. 

– Nem szoktuk megvárni az utolsó pillanatokat, általában már jóval az ősz beállta előtt, nyáron megkezdjük a tüzépek megkeresését az árajánlatok miatt. Idén is ez történt, a tüzelőkereskedések többségében azonban már hetek óta csak előrendeléseket vesznek fel. Árakat, melyek bizonyosan magasabbak lesznek a tavalyinál, nem is mindenhol mondanak, mert a változó forint/euró-, illetve az inflációs helyzet miatt nem tudják kikalkulálni, hogy mi mennyibe kerül a leszállítás napján – foglalja össze a tüzelőanyag-képet a nagykörűi gazda.

Rimóczi Dénes amiatt is aggódik, hogy a hidegebb napokra nem lesz elegendő szénmennyisége raktáron, és „nem lesz dolga” a kazánjának. Elmondása szerint falujukban az is szorongást okoz, hogy heti egy alkalommal szállítanak szolgáltatók palackos gázt, az utóbbi időben a helyi kereslethez képest jóval kevesebbet.

– A boltba, mely árusítja a palackos gázt, hetente egyszer, kedden reggelenként érkeznek meg a PB-töltetek. Az üzlet előtt kora reggeltől hatalmas sor áll, de összesen vagy tíz, tizenkét palack érkezik meg, ami nagyjából húsz perc alatt el is fogy. 

Tartunk attól, hogy a tartalékunk néhány hét vagy hónap alatt kiürül, és nem lesz mivel sütnünk-főznünk

– sorolja a gondokat a nagykörűi Rimóczi Dénes.

A Kőtelken élő Erzsébet már a nyár elején beszerezte a tűzifát.

– Akinek kazánja van, azok jól tudják, hogy télire kemény fafajtákat érdemes beszerezni, mert azoknak jó a fűtőértéke. Én júniusban gondoskodtam a fatároló feltöltéséről. Tölgyet és bükköt szereztem be, a tavalyi árnál némileg drágábban. De legalább már van többtíz mázsám. Szenet viszont még nem kaptam, ami kicsit aggaszt, mert a fát vegyesen, szénnel érdemes kazánba tenni, ez az összetétel ad majd hosszabb, tartós meleget – vélekedik Erzsébet.

– Néhány napja vitték el az utolsó faszállítmányt, ilyen tekintetben egyelőre üres a telepnek ez a része – válaszolt érdeklődésünkre Várady Attila, a szolnoki Várady Tüzép vezetője. Most kitakarítjuk ezt a raktárat, mert várjuk a következő bükkszállítmányt Somogyból. 

Egyelőre előrendeléseket tudunk csak felvenni, más tüzelőanyagot viszont jelenleg nem forgalmazunk.

– Szenünk majd később lesz. Lengyel feketeszén már tavaly sem volt, így idén sem reménykedünk, hogy be tudunk ilyet szerezni. Cseh barna dióra és német brikettre számítunk, de árat ne kérdezzen, arról majd csak akkor tudok nyilatkozni, ha már itt lesz – tárja szét a kezét Várady Attila.

Gönczi Iván, a szolnoki Gönczi Tüzép vezetője arról beszélt, hogy a forgalmazók tűzifabeszerzése akadozik.

– Az akácra most még vágási tilalom van, a keményebb fák beraktározása azonban folyamatos, de lassabb. Annyi bizonyos, hogy a tűzifa ára a tavalyinál mintegy harminc százalékkal magasabb lesz. Jelenleg a hasogatott, „konyhakész” bükk- és a tölgyfa mázsája ötezer forintnál kezdődik, a kalodásé erdei köbméterenként hatvanötezer forintba kerül. Én nem aggódom, hogy nem lesz szén, persze, nem tudom, milyen áraik lesznek. Augusztus vége felé várható, de csak ha valamilyen váratlan helyzet nem tesz keresztbe ez ügyben – mondja Gönczi Iván.

A zagyvarékasi Kézér Tüzépnél ellenben jelenleg jól áll a készlet. Mint megtudtuk, a a vállalkozásnál a kemény tölgy- és bükkfa vegyes kiszerelésben a hasítottnak 4800, a kuglisnak 4500, a méteresnek 4200 forint a mázsája, ráadásul a térség több kistelepülésére is tudnak kiszállítani az áruból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában