Jászkunság

2022.08.09. 17:12

A legapróbb hiányosság is veszélybe sodorhatja a gyerekeket

A nyári időszakban megtelnek a játszóterek, a gyerekeknek kiváló szórakozást nyújtanak ezek a létesítmények. A szülők örömmel és némi aggódással figyelik a szaladgáló, fel- és lemászó, ugráló apróságaikat, az illetékes hatóságok pedig a játékszereket ellenőrzik, hogy azok mindenhol biztonságosak legyenek.

Rimóczi Ágnes

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szakemberei a nyári időszakban kiemelten ellenőrzik a játszótereket, hogy megelőzzék az esetleges baleseteket Illusztrációfotó: Mészáros János

– Örökmozgók a gyerekeim. Egy fárasztó iskolai és óvodai nap után is képesek még órákon át hintázni, csúszdázni, mászókázni. Ilyenkor, nyáron pedig valahogy még több az energiájuk, így állandó vendégek vagyunk a játszótereken – meséli egy szolnoki édesanya. – Szerencsére az utóbbi időben sokat felújítottak, a játékok megfelelnek az előírásoknak. Persze apróbb hiányosságok azért akadnak, ezért kifejezetten örülök, hogy a hatóságok is vizsgálódnak a játszótereken – teszi hozzá a hölgy.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának szakemberei a nyári időszakban sorra járják a megye játszótereit. A helyszíni ellenőrzések célja, hogy mindenhol biztonságos játszótéri eszközök várják a gyerekeket. 

– A játék elengedhetetlen része egy kisgyermek életének, örömforrás, és jelentős szerepe van az egészséges és harmonikus testi-lelki-szellemi fejlődésben. Napjainkban már minden településen van játszótér: közterületeken, óvodákban, iskolákban, valamint társasházak, vendéglátó- és szálláshelyek belső udvarára is gyakran telepítenek játszótéri eszközöket.

Rengeteg lehetőség, megannyi élményforrás, és néha balesetveszély is leselkedik a legkisebbekre. Ezért kell olyan nagy figyelmet szentelni a játszótéri eszközök ellenőrzésének

– közölte a megyei kormányhivatalnál.

– A vizsgálatok célja minden esetben a balesetek megelőzése, hogy a gyerekek ne szenvedjenek maradandó sérülést. Éppen ezért a hatóság minden rendelkezésére álló eszközt bevet annak érdekében, hogy a gyerekek csak biztonságos játszótéri eszközökkel találkozzanak – hangsúlyozták a szakemberek.

A tájékoztatásból kiderült: a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai a vizsgálatok során azt is nézik, hogy az üzemeltető a játszótéri eszköz használatbavétel előtti, illetve időszakos ellenőrzését a kijelölt szervezettel elvégeztette-e, hogy a jogszabály által előírt nyilvántartást rendszeresen, megfelelő adattartalommal vezeti-e, valamint hogy rendelkezik-e az intézkedéseket igazoló dokumentumokkal. A revizorok tapasztalata szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében még mindig sok a hiányosság, ezért indokolt a játszóterek további, rendszeres ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában