Herba Kör

2022.08.21. 11:25

Elismerték a kőtelki gyógynövényes csoport munkáját

Egy gyógynövényekről szóló előadás ötlete nyomán alakult a Herba Kör Kőteleken. Az elmúlt nyolc évben tevékenységükkel értéket teremtettek a Tisza-parti településen, s már azon túl is. A közelmúltban a kistelepülés önkormányzata kitüntetéssel ismerte el csoport odaadó munkáját.

Rimóczi Ágnes

A Kőteleken tevékenykedő Herba Kör tagjai a közelmúltban megrendezett falunapon vehették át a településvezetés elismerő kitüntetését Beküldött fotó

A Herba Kör a község gyógynövényekkel foglalkozó csoportja, melynek tagjai szabad idejükben végeznek példaértékű közösségi tevékenységet. Ennek érdemeként és elismeréseként a önkormányzat képviselő-testülete idén „Kőtelek Községért” kitüntetést adományozott az aktív csoportnak. Röviden valahogy így szólt a Herba Kör méltatása, ám a történetük részletesebb beszámolót érdemel, hiszen, amit csinálnak, az valóban példaértékű.

Nyolc esztendővel ezelőtt egy előadás után merült fel az ötlet, hogy akiket érdekel a gyógynövények világa, azokkal alakítsunk egy csoportot és időnként találkozzunk egy-egy beszélgetésre. Akkor csak öten voltunk, de mondhatjuk, így is lelkesek. Heti rendszerességgel találkoztunk, beszélgettünk a gyógynövényekről, azok gyógyító hatásairól. A könyvtárban található gyógynövény ismertető könyvekből olvastunk fel, hogy ismereteinket bővítsük, a csoportban van természetgyógyász, tőle is sokat tanultunk. Elterveztük, hogy gyógynövényeket gyűjtünk, szárítunk és tasakolunk

 – emlékezett vissza Lócziné Márkus Ildikó, a kör egyik alapítótagja.

A hölgyek biciklire pattantak, kimentek közösen a határba és az éppen aktuális gyógynövényeket begyűjtötték, megszárították és feldolgozták. Két ügyes kezű csoporttag ruha zsákocskákat varrt, ezeket megtöltötték gyógynövényekkel, melyhez rövid ismertetőt csatoltak. Minden érdeklődőnek szívesen ajándékoztak belőle.

– Aztán új tagjaink lettek, a következő évben bemutatkoztunk a falunapon. Mindig fontosnak tartottuk, hogy tudásunkat bővítsük, hiszen a gyógynövények gyűjtésénél elengedhetetlen a biztos növényismeret. Ezért több előadót meghívtunk, akik sok-sok alkalommal gyógynövény ismertetőt tartottak – mesélte Ildikó.

Aztán elérkezett az idő, amikor úgy gondolták, ideje saját gyógynövényes „birodalmat építeni”.  

– A megvalósításhoz Lovász Tibor polgármester úr rendelkezésükre bocsájtotta azt a kis kertet, mely a Boros Imre nevét viselő Tájház hátsó részében található. Nagy lendülettel fogtunk a kiskert kitakarításához, s elkezdtük a gyógynövények telepítését. Ez a kert egész évben megtekinthető, a Herba köri tagok gondozásának köszönhetően. Ahogyan az a helyiség is látogatható előre egyeztetett időpontban, ahol az elkészült termékeket helyeztük el. Ez a Herba ház, ahol a gyógyteák mellett lekvárok, ivólevek, gyümölcs sűrítmények is találhatók – részletezte a hölgy.

A Herba Kör tagjai fáradhatatlanok. Szívesen részt vesznek a falu rendezvényein, munkájukkal igyekeznek színesebbé tenni a programokat. De a faluhatáron túl is egyre több helyen ismerik már őket, voltak a Csataszögön, képviselték a kis falut Tiszasülyön, Besenyszögön, Nagykörűben, Szászbereken, Szolnokon. Az Utazás és Turisztikai kiállításon már kétszer részt vettek, sok érdeklődő megkóstolta az általuk készített termékeket, kóstolták a finom gyógyteáikat, lekvárjaikat.

A csoporttagok részéről nagy az érdeklődés a gyógynövények mellett egyéb hasznos ismeretek iránt is, így időről időre próbálkoztak égetett torta készítéssel, újságpapírból kosárfonással, kukoricacsuhéból készült figurák-, adventi koszorú készítéssel, kandírozott narancshéj készítéssel is.

Mindenki óvó nénije is díjat kapott

A Herba Kör egyik tagja dupla kitüntetésben részesült. Lovász Tiborné a csoport elismerésén túl magánemberként is kiérdemelte a „Kőtelek Községért” kitüntetést. Bár a hölgy nem kőteleki születésű, mára virtigli kőtelekivé fogadták a faluban élők – ahogyan mindenki szólítja – Manyikát. Azt is mondják róla, hogy „mindenki óvó nénije”, ez szinte teljesen igaz, hiszen évtizedeken át óvónőként dolgozott, a település óvodájában sokáig vezető is volt. Lovász Tiborné, aki a Herba Kör mellett a helyi Rozmaring dalkörnek is tagja, a településért tett tevékenysége és aktív segítő munkája elismeréseként kapta meg idén a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában