Szolnoki kutatás

2022.08.30. 13:59

Hódok ásták ki a lezuhant bombázórepülő újabb roncsait

Éppen négy évvel ezelőtt a Duna Csepel-szigeti szakaszánál amerikai nehézbombázó-repülőgép szárnydarabjára bukkantak roncskutatók, mely történelmi relikvia azóta a szolnoki RepTár gyűjteményét gazdagítja. A folyó idei alacsony vízállása miatt e B-24 Liberator egy másik eleme, a pilótafülke is előkerült a közelmúltban. Hódok ásták ki.

A négy éve megtalált szárnyrész azóta is megtekinthető a szolnoki RepTárban

Fotó: Mészáros János

Bakó Gábor helytörténész és légi fotós idén nyáron a rekordszintre süllyedt Duna partján sétálgatott a fiával a Csepel-szigetnél, mikor is egy hódok vájta csatorna mélyén valami megcsillant előttük a napfényben. Egy jókora fémtárgy volt, melyről a tapasztalt szakember azonnal tudta, hogy a történelem egy részét fedezték fel. A roncsdarab vélhetően ugyanabból a második világháború során lezuhant Consolidated B-24 Liberatorhoz tartozik, amelynek szárnyrésze megtekinthető a szolnoki RepTárban.

A Duna alacsony vízállása újabb roncsdarabot tett láthatóvá
Forrás: Beküldött fotó

A pontos beazonosítás és a hitelesítés ugyan még néhány napot várat magára, de a felfedezés valószínűsíthetőségéről már beszámolhatunk.

Még a 2018 augusztusi események idején Magó Károly zászlós, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonája, roncskutató, hadtörténész akkor emlékeztetett, hogy a 15. amerikai légi hadsereg 1944. április 3-i budapesti szőnyegbombázásával vette kezdetét az a Magyarország elleni pusztító légi offenzíva, amely a háború viszontagságaitól addig megkímélt hátországot először szembesítette a világégés borzalmaival.

A vasúti hálózat, az olaj, valamint a hadiipari üzemek megsemmisítését célzó légi bombázó hadjárat 1944 júliusában érte el a legintenzívebb szakaszát.

Július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja az akkori Horthy Miklós-liget (ma Szigetszentmiklós) területén fekvő Dunai Repülőgépgyár Rt. üzemi épületeit bombázta. Frank Wodzinski főhadnagy B-24G típusú repülőgépét a cél felett eltalálta a légvédelem.

A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába.

A tizenkétfős személyzetből mindössze egy amerikai katona élte túl az ellencsapást, ő azonban nem Frank Wodzinski volt, s akiket az USAAF (United States Air Force) korabeli nyilvántartásában eltűntként kezeltek. Nem sokkal a tragédiát követően az elhunytak maradványait a nyakukban lévő „dögcédula” alapján azonosították.

A hódok otthonteremtési munkálatainak következtében a sekély Duna iszapjából kiásott, és részben feltárt pilótafülkében sikerült azonosítani a bombatér vészkioldóját, valamint a műszerpanelbe beépített, a futóművek kiengedésére szolgáló kart is.

Bakó Gábor a felfedezést bejelentette a Hadtörténeti Múzeumnak. A Liberator szakszerű feltárását az intézet, illetve a RepTár munkatársai fogják elvégezni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában