Foglalkoztatás

2022.08.01. 10:52

Zsebpénzt és közösségi élményt is ad a diákmunka a jászsági fiataloknak

Szorgoskodó diákok szépítik a parkokat, tereket a Jászságban az önkormányzatok által szervezett nyári diákmunkaprogramban. A pénzszerzésen túl a fiataloknak fontos a tapasztalatszerzés és a közösségi élmény.

Illés Anita

A Szent-Györgyi Albert Egészségközpont kerítését festették a diákok Jászfényszarun

Fotó: Pesti József

A térségben idén is nagy az érdeklődés a diákok foglalkoztatását támogató program iránt. Ez lehetőséget ad a tizenhat és huszonöt év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonnyal, illetve vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkező fiataloknak arra, hogy többek között az önkormányzatoknál munkát vállaljanak. Szívesen fogadják őket, hiszen az intézményeknél mindig jól jön a segítő kéz. Jászfényszarun ottjártunkkor épp a Szent-Györgyi Albert Egészségközpont kerítését festették a fiatalok. Zsámboki Zoltán először részt a programban. 

Nagyon örülök, hogy elfogadták a jelentkezésemet, eddig pozitív tapasztalatokat szereztem. Jó a társaság és az is fontos, hogy változatos feladatokat kapunk. Természetesen a pénz sem utolsó szempont, amiből például a táborozást finanszírozom majd

– mondta el érdeklődésünkre az informatikusnak tanuló fiatalember. 

A foglalkoztatás július elején kezdődött, de egészen augusztus végéig tart, napi hat órában dolgoznak a diákok.  Jászfényszarun az első turnusban 26 diák kap munkát. Az augusztusban induló második turnusban pedig 28 fő a tervezett létszám. Ez még egy-két fővel bővülhet, mert folyamatos az érdeklődés. Győriné Dr. Czeglédi Márta polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan saját forrásból és állami támogatásból biztosítja a szünidei foglalkoztatást. A járási hivatal foglalkoztatási osztályán keresztül, a központi keretből eddig 2,2 millió forintot kapott az önkormányzat. A város költségvetéséből pedig 5,5 millió forint összegű keretet különítettek el a programra. Ez utóbbiból nemcsak bérre és járulékokra jut, hanem festékre és szerszámokra is. 

– A fiatalok munkáját felnőttek szervezik és irányítják. Bepillantást nyerhetnek az önkormányzat működésébe, a polgármesteri hivatalban és az intézményekben zajló munkafolyamatokba. Közreműködnek a művelődési ház rendezvényeinek és a roma nemzetiségi önkormányzat táborának lebonyolításában. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete is minden évben számít a tanulókra, akik az Értéktárban tevékenykednek. A parkok és a Lehel-tó környékének a gondozása, a köztisztaság fenntartása, az Egészségház karbantartása folyamatosan ad feladatot a diákoknak. Úgy gondolom, hogy a program értéke az is, hogy összekovácsolja a helyi fiatalokat, közösségi élményt ad számukra – mutatott rá a polgármester.  

Jászladányon ugyancsak népszerű a nyári diákmunka. 

– Nem kellett vadászni a fiatalokra, lelkesen jöttek maguktól is. Már májusban érdeklődtek a lehetőségek iránt – osztotta meg tapasztalatait Bertalanné Drávucz Katalin. A nagyközség polgármestere elmondta, hogy júliusban 10, augusztusban pedig 15 diákot foglalkoztatnak az önkormányzatnál. 

– Az szja-mentességüknek köszönhetően a huszonöt év alattiaknak még kedvezőbb a munkavállalás. Van, aki az irattárban kapott feladatot, míg más a házi segítségnyújtás keretében az ebéd házhoz szállításában segít. De karbantartási munkákat is végeznek az intézményeknél – tette hozzá.  

Idén már bővült a létszámkeret

Sokkal többen vállalnának munkát a programban Jászkiséren, mint amennyi keretet kap a település. 

– Évek óta négy főt tudunk foglalkoztatni. A megnövekedett igényeket jeleztük a munkaügyi központ felé, így augusztusban két fővel bővült a létszám. Júliusban két diák, augusztusban pedig négy fő állhat munkába – részletezte Lukácsi György polgármester. A fiatalok elsődleges feladata a várost szépítő virágok és fák gondozása. 

Alattyánon ugyancsak négy tanulónak biztosít munkát az önkormányzat – tájékoztatott Huszár Arnold polgármester. A lányok főként adminisztratív feladatokat végeznek, a fiúk pedig területrendezési munkálatotokat látnak el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában