Beruházás

2022.09.13. 06:55

Nagy tervei vannak Abonynak a patinás kúriával

Jelentősen megújulhat a közeljövőben a Sivó-kúria épülete, mely Abony egészségmegőrző centrumaként kiemelt szerepet tölt be a város életében. Az önkormányzat következő pályázatában a járóbeteg-szakellátáshoz szükséges eszközök beszerzése és a tetőfelújítás egyaránt szerepel.

Hartai Gergely

Illusztrációfotó/Shutterstock

– Az egykori Sivó-kúria jelenleg egészségmegőrző központként működik, szakrendeléseknek ad helyet. A társadalombiztosítás által finanszírozott kezelések – egyebek mellett fizikoterápia, gyógymasszőri szolgáltatás és súlyfürdős részleg – vehető itt igénybe – tájékoztatta hírportálunkat a nagy múltú létesítmény fejlesztésének hátteréről Lőrinczy Veronika

A város sajtóreferense kiemelte, egy nyertes pályázat eredményeként a nyílászárók cseréje már megtörtént, ám az intézmény további rekonstrukcióra szorul. Az újabb beruházás felé pedig már meg is tette a következő lépést az önkormányzat. 

Mint megtudtuk, az elmúlt bő két évben több műemlék-felújítási pályázatot nyújtott be a település, melyek sikeresnek bizonyultak. Mivel számos kedvező döntést hoztak az irányító hatóságok, ezeknek köszönhetően megújulhatnak Abony emblematikus épületei. 

– Öt önkormányzati tulajdonban lévő régi épületet menthetünk meg az utókornak. A Sivó-kúria külső falszigetelési, külső lépcsőfelújítási és külső térburkolat-építési munkái valósulnak meg, a kivitelezés megkezdődött. A helyreállításra a kormány biztosít forrást – közölte a szóvivő. 

A Sivó-kúria teljes renoválására is pályázatot nyújtott be a városháza, mely pillanatnyilag elbírálás alatt áll. 

A képviselő-testület a közelmúltban döntött a Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése című kiírás benyújtásáról, bruttó négyszázmillió forint támogatási összeg igénylése mellett. A kérelmet május tizenhatodikán adták be. 

– E projekt célja a járóbeteg-szakellátás működtetéséhez szükséges eszközök, illetve az informatikai szolgáltatáshoz szükséges eszközök beszerzése, valamint az épület földszintjének belső felújítása, az akadálymentes használat megvalósítása. A tervek között szerepel továbbá a tetőtéri szint és a pince helyreállítása, gépészeti korszerűsítés, tetőfelújítás és kertépítés egyaránt – fogalmazott zárszavában Lőrinczy Veronika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában