Fejlesztés

2022.09.23. 13:55

Új kút jelenthet megoldást a vízellátási gondokra Jászberényben

Jászberény biztonságos vízellátása is fontos téma volt a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A víziközmű szolgáltató tájékoztatója szerint a vízműtelep legégetőbb gondja, hogy folyamatosan csökken a kutak vízadó képessége a városban. Három kutat ugyan felújítottak, de ez nem eredményezte a kívánt vízhozamot, ezért szükség van új kút fúrására.

Illés Anita

A kutak felújítása nem hozott megfelelő eredményt

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A képviselő-testület szeptemberi soros ülésén napirenden volt többek között a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) beszámolója Jászberény vízi közműveinek előző évi üzemeltetésével kapcsolatban. Ebben az összefoglalóban a társaság a vízműtelep és a vízhálózat állapotáról is tájékoztatott.

– A vízműtelep „legégetőbb” gondja, hogy folyamatosan csökken a kutak vízadó képessége. Ez már olyan szintre emelkedett, hogy a nyári meleg napokon akár nyomáscsökkenést is okozhat a városban.

Három kút felújítása ugyan megtörtént, de mivel nem hozták a kívánt vízhozamot mindenképpen egy új kút fúrása szükséges. Ez annál is inkább indokolt, mert a kutak vízhozam csökkenése továbbra is fennáll.

– Legutoljára 2008-ban volt kútfúrás Jászberényben, kútfelújítás úgynevezett „mellé fúrással” pedig körülbelül húsz éve – részletezték a beszámolóban, amelyből kiderül, hogy egyéb korszerűsítések szintén időszerűvé váltak.

A Május 1. téren található víztorony felújítása már nem halasztható tovább, a munkálatokat a statikai szakvélemény szerint okvetlen el kell végezni. Fontos az elavult azbesztcement anyagú vezetékek cseréje.  

– A vízműtelepen főleg a gépészeti részen vannak problémák, hiszen több mint negyven évesek a beépített szivattyúk. Vannak olyan „technológiai pontok”, ahol a gépészeti berendezéseket, például az átemelő- és a hálózati szivattyúkat kell felújítani. A jövőre nézve számolni kell a város népességszám és infrastrukturális növekedésével. Mindezek figyelembevételével növelni kell a vízmű kapacitását, a víztermelő kutak számát – sorolták a szükséges fejlesztéseket.  

A beszámolóval kapcsolatban dr. Gedei József egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy hol tart a kútfúrás? Kocza Imre, a TRV Zrt. főmérnöke válaszában kifejtette:

egy új kút létesítéséhez engedélyre van szükség, ehhez pedig tervekre.

A társaság az önkormányzattal megkötötte a tervezésről szóló szerződést, a tervek elkészítése folyamatban van. Első lépésben egy kútról van szó, de ahhoz, hogy biztonságos legyen a város vízellátása a főmérnök szerint célszerű még egy kút létesítését betervezni. Kiemelte, hogy a nyári időszakban nagyon sok volt a csőtörés, ezért hálózatdiagnosztikára van szükség Jászberényben.  

Több átemelő fejlesztése esedékessé vált

A szolgáltató tájékoztatója kitért a szennyvízágazati üzemeltetés területén szükséges korszerűsítésekre is. Megtudtuk, hogy a Szatmári lakópark bővülése miatt elengedhetetlen az Árendás úti szennyvízátemelő kapacitásbővítése. Ugyancsak fontos a Bajnok úti szennyvíz átemelő gépészeti és elektromos korszerűsítése, a kerítés felújítása, valamint a Jókai úti átemelő teljes átalakítása.

Rossz állapotban van a városi szennyvíztisztító telep szociális épületében lévő zuhanyzó helyiség. A klórozó épület gépészeti felújítása is szükséges, mert a korábbi beruházások során sem a bővítése, sem a korszerűsítése nem valósult meg.  A TRV Zrt. beszámolóját a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában