Politikai válság

2022.10.17. 15:46

Hivatalosan is összeomlott az ellenzéki összefogás, feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület

Hivatalosan is összeomlott az ellenzéki összefogás Jászberényben: a hétfő délutáni rendkívüli, nyílt ülésén, mintegy másfél órás vitát követően – nyolc igen szavazattal – feloszlatta magát a város képviselő-testülete. A jobbikos polgármester, Budai Lóránt is az oszlatás mellett voksolt.

Hartai Gergely

Budai Lóránt polgármester (balra) és Balogh Béla alpolgármester is igennel szavazott az előterjesztésre Fotó: Pesti József

A hétfő délutáni rendkívüli ülésen Balog Donát (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő beszédében elmondta: az elmúlt években harcoltak és dolgoztak, de az elmúlt időszakban a munka elmaradt.

– A harc a munkánk része, de nem ez a munkánk, egy kicsit felborultak a súlypontok. Én harcolni már nem szeretnénk, az ugyanis nem teremt értéket – fogalmazott a képviselő.

Az eseményen a testület feloszlatását a Fidesz-frakció támogatásával előterjesztő dr. Gedei József (DK) önkormányzati képviselő is felszólalt. Közölte: ez egy szép nap arra, hogy megmutatkozzon, az oszlatás kérdésében ki a bátor és ki a gyáva.

A település érdekeit teljesen különböző módon értelmezték

– Itt az ideje annak, hogy a jászberényi választópolgárok lehetőséget kapjanak arra, hogy a mi harcunk sikertelesége után ők hozzanak megnyugvást. Az oszlatás kérdése azért van előttünk, mert mindenki új kezdetet szeretne a városban – emelte ki.

A jobbikos Budai Lóránt polgármester úgy reagált, nem szokványos időszak áll mögöttük. 2019 óta ugyanis minden év hozott nehézséget, mellyel közösen kellett szembenézni.

– Nem hiszem, hogy az üléseknek mindig egymás besározásával kellene foglalkoznia. Tanulság volt számomra az elmúlt három év. Az egyik legfontosabb, hogy igenis lehet politikai ambíciók nélkül is tenni a városért... – taglalta a városvezető.

Tamás Zoltán önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) hozzászólásában visszautasította Budai Lórántnak azt a megjegyzését, hogy a Fidesz-frakció nem szolgálta a város érdekét.

– Többszáz millió forintot hoztunk a beruházásokhoz, sohasem mondtuk azt, hogy Jászberény ne kapja meg, ami jár neki – emelte ki a Fidesz frakcióvezetője.

A tanácskozáson szót kapott dr. Szabó Tamás önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) is, aki mint mondta, ő is az oszlatás pártján áll. Álláspontja szerint a település érdekeit teljesen különböző módon értelmezte a testület az elmúlt időszakban.

A polgármester és az alpolgármester idézték elő a helyzetet?

A felszólalások között az is elhangzott: Jászberény önkormányzatiságának történetében gyásznap a mai...

A lehetséges feloszlás ügyére reagált Balogh Béla alpolgármester is. Szavai között hangsúlyozta, dr. Gedei József és a Fidesz-frakció összefogásának eredménye a mai előterjesztés.

– Ez egy nagyon hibás és káros előterjesztés a város jelenlegi helyzetében – adott hangot sajnálatának az alpolgármester.

A sokat vitatott Malom-projekt kapcsán kiemelte: mindent megtettek a beruházás folytatásának érdekében, hogy az egy komoly értékkel és funkcióval bíró városi fejlesztés legyen.

Dr. Gedei József újabb megszólalásában kifejtette: álláspontja szerint Budai Lóránt polgármester és Balogh Béla alpolgármester idézte elő a mostani helyzetet.

Ezt követően dr. Szabó Tamás vette át a szót. Úgy fogalmazott: az elmúlt három év bebizonyította, hogy ilyen formában nem lehet vezetni a várost.

– Összességében továbbra is azt mondom, hogy a jelenlegi állapotok megérik az újragondolást. Ez pedig az oszlatás – zárta szavait.

Ezután a feloszlásról szavaztak a képviselők. A testület végül nyolc igen szavazattal megszavazta feloszlását.

A képviselő-testület feloszlása azt jelenti, hogy hamarosan időközi választást tartanak a városban. A jogszabályok szerint az időközi önkormányzati választást a helyi választási bizottság a mandátumok megüresedésétől számított százhúsz napon belülre tűzi ki. Teszi mindezt úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen – ez Jászberény esetében azt jelenti, hogy idén már aligha fognak új képviselő-testületet és polgármestert választani, a voksolás valószínűleg jövő év elején lesz esedékes.

„Az oszlatás megszavazásával hiteltelenné vált a városvezetés”

A képviselő-testület feloszlására reagált a Jászság országgyűlési képviselője, Pócs János is. Mint azt hírportálunknak elmondta, az oszlatás megszavazásával szerinte hiteltelenné vált a városvezetés.

– Úgy gondolom, ha csak a Fidesz-frakció és dr. Gedei József szavazták volna meg a feloszlást, az nem vetett volna jó fényt ránk. Ám azzal, hogy a polgármester is igennel voksolt, azzal saját híveit is megingatta. Innentől kezdve egy új fejezet kezdődik Jászberény életében! – vélekedett a honatya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában