Testületi ülés

2022.10.27. 11:25

Miniszteri biztossal egyeztetnek a kialakult helyzetről Abonyban

Energiatakarékossági intézkedésekről döntött minapi ülésén az abonyi képviselő-testület. A programon Pető Zsolt polgármester számolt be az önkormányzat áram- és gázfelhasználásának csökkentését célzó stratégiáról.

Hartai Gergely

Az abonyiak életét nagyban befolyásoló takarékossági intézkedésekről tárgyalt az abonyi képviselő-testület legutóbbi ülésén

Fotó: Nagy Balázs

A grémium ülésén a városvezető elmondta: nemrégiben egy szakértői anyagot készítettek elő annak érdekében, hogy megalapozzák a helyi intézkedéseket. Az előttük álló kihívások között szerepel ugyanis, hogy december 31-én lejár az önkormányzat villamosáram-be­szerzési szerződése. 

– Bevételi oldalon figyelembe kell vennünk, hogy korlátozott lehetőségeink vannak a díjak és egyéb bevételek emelésére. Kihívás még, hogy egyedi tárgyalásokat kell folytatnunk a kormánnyal az energiafelhasználás ügyében. A napokban kaptuk meg az értesítést, miszerint november 9-én egyeztet velünk Balla György miniszteri biztos – jelentette be előadásában Pető Zsolt, aki ezután a város takarékossági stratégiájáról ejtett szót. 

Hangsúlyozta: az előzetes számítások szerint egyszázalékos hőmérséklet-csök­kentés egy-egy épületben körülbelül öt-hat százalékos energiamegtakarítást jelent. Ugyanakkor nemrégiben kap­ták meg Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levelét, miszerint a 20 Celsius-fokot minimálisan tartani kell a köznevelési intézményekben, így az abonyi takarékossági lépések megalkotásánál ezt a szabályt is figyelembe kellett venni. 

Megtudtuk: idén az önkormányzat közel 50 millió forint gázköltséggel számol, mely tartalmazza az augusztusig tartó rezsivédett díjat is, vagyis, ameddig kedvezőbb áron kapták a gázt. Ezt követően viszont már magasabb összegben jutnak hozzá

– A rezsivédett árunk 154 forint volt köbméterenként, míg az úgynevezett végső menedékes ár 574 forintot tett ki. Ez január 1-jétől várhatóan 950 forintra emelkedik. Ha nem változik a fogyasztásunk, akkor az ötvenmilliós költségből 179 millió forint lesz. A számokat természetesen a téli hőmérséklet jelentősen befolyásolhatja – folytatta Pető Zsolt. 

A helyhatósági tervek között szerepel egy 500 kilowattos naperőműpark létesítése az üzleti parkban. Ám ennek nemcsak a kivitelezése ütközik nehézségekbe, hanem az engedélyezési eljárása is.

A városháza korábban megalkotott egy, a geotermikus energia használatáról szóló tervezetet, melyet a közelmúltban frissítettek és juttattak el az Operatív Törzsnek.

– Jeleztük, hogy felkészültünk a termálvizet hasznosító beruházásra, és ezzel megoldjuk tizennyolc épület fűtését – közölte a polgármester. 

Elhangzott továbbá, hogy egyeztetni kell arról is, hogy a Montágh óvoda rezsiköltségeit a jövőben a tankerület viselje. Ezenkívül szükséges a Varga István Sportcsarnok használati díjainak felülvizsgálata. 

Döntés született arról, hogy az Abonyi Lajos Művelődési Ház felső szintjét bezárják, mely az irodát, az öltözőket és a felső kamaratermet érinti. Az alsó szinten a könyvtár tevékenységében lesznek változások.

Az intézmény ugyanis november 7-étől online kölcsönzésre tér át, az épületet ideiglenesen bezárják. A művelődési ház földszinti helyiségei viszont továbbra is működnek majd, a kedvezőtlen energiahelyzet ellenére szeretnék folytatni a közművelődési munkát. A kulturális élet terén ugyanakkor csak az önfenntartó vagy költséghatékony rendezvények megtartását támogatják. 

– A falumúzeumot november 7-étől április 30-áig zárva tartjuk, ellenben a Kostyán Andor Rendelőintézet életében nem lesznek radikális változások, mivel az itteni energiafogyasztás nyolcvannégy százalékát továbbszámlázzuk. A piaccsarnoknál a fűtési korlátozás főként a mosdókra terjed ki, a növekedett összeget a bérlők fizetik – emlékeztetett Pető Zsolt, aki ezután a Salgóbányai Ifjúsági Tábor április végéig történő bezárására tett javaslatot. 

A tájékoztató szerint a városi termálfürdő az egyik legnagyobb áramfelhasználó, ezért itt jelentős költségnövekedéssel kell számolni. Emellett a Humán Szolgáltató Központ abonyi létesítményeinek életében – bár ezeket nem közvetlenül az önkormányzat finanszírozza – szintén változások lesznek.

Az intézmény három telephelyen végzi munkáját Abonyban. A központ adminisztratív állománya a Szilágyi Erzsébet utca 3. szám alatti telephelyre költözik, a Köztársaság út 6. szám alatti épületet november hetedikétől ideiglenesen bezárják. A Köztársaság út 4. szám alatti idősek klubjánál, illetve támogató szolgálatnál pedig vegyes tüzelésű kályhát üzemelhetnek be. 

Az intézkedések révén az áram esetében az összes megtakarítás várhatóan 32 millió forint lesz, míg a földgáznál mintegy 44 millió forint. 

– Ezek egyelőre tervszámok. Mindenesetre jól mutatják, hogy milyen radikális változások következnek be – hívta fel a figyelmet mondandója végén Pető Zsolt. 

Az ülésen felszólalt Kókay-Dudinszky Mónika alpolgármester is, aki beszédében kiemelte: mindenkinek fájnak a mostani intézkedések, ám megnyugtató, hogy azokat csupán ideiglenesen vezetik be. 

A napirendi ponthoz hozzászóló dr. Egedy Zsolt szintén az energiahatékonyságra helyezte a hangsúlyt. 

– A fürdő áramellátásának kérdésében úgy vélem, ha napelemrendszert telepítünk a helyszínre, akkor tudjuk csak csökkenteni a díjakat. A piaccsarnoknál azonban nem látok érdemi megtakarítási lehetőséget – mondta az alpolgármester. 

A téma részletezése után a testület egyhangúlag szavazta meg a takarékossági intézkedéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában