Abony

2022.10.04. 06:55

Faragniuk kell a költségekből, mert mostantól csak piaci áron kaphatják a gázt

Három abonyi intézménynek együttesen több mint tizenötszörösére emelkedik a rezsiszámlája, jelentette be az önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülésén Pető Zsolt polgármester. A városháza programján az elszabaduló energiaárak helyi kezeléséről és az M4-es új lehajtóról is tárgyaltak a települési küldöttek.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Napirend előtti felszólalásában Járdány Vanda, a Városunk Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselője arra figyelmeztetett, az elmúlt hónap rezsihelyzete kétségbeesett kapkodást hozott mind a lakosság, mind az önkormányzat esetében.

– Az önkormányzati rezsiadatok olyan számokat mutatnak, amelyekre nem vagyunk felkészülve. Sokszor állunk tanácstalanul, hogy milyen lépésekkel menekülhetnénk el a csőd és az intézmények bezárása elől. Azt tapasztaljuk, hogy félelemmel tölti el az embereket, hogy nem látják a következő lépést – vázolta az aktuális helyzetet.

Úgy fogalmazott, a település korábban már jelesre vizsgázott válságkezelésből. Túllendültek a világjárvány okozta nehézségeken, megtartották a munkahelyeket, és a veszteségek ellenére mentálisan is sikerült jó állapotban kikerülni a pandémiából.

– A koronavírus-járvány sokakat elkerült, ám a rezsi mindenkit érint, hiszen Abonyban nincsenek alacsony rezsiszámlájú panel vagy társasházi lakások. A környékbeli önkormányzatok példáit látva a helyzet kezelésére már sokféle elképzelés felmerült – fűzte hozzá Járdány Vanda, aki arra kért választ Földi László térségi parlamenti képviselőtől, hogy milyen támogatási rendszert dolgozott ki a kormány az önkormányzatok megsegítésére, illetve hirdetnek-e a közeljövőben nap- vagy zöldenergia pályázatot.

Felszólalásában Kovács László, a Városunk Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselője ugyancsak a honatyához intézett kérdést, melyben azt szerette volna megtudni, miként juthatna a városháza több információhoz annak érdekében, hogy a következő év gazdálkodását észszerűen tudják tervezni.

Földi László tájékoztatójában emlékeztetett, a rezsicsökkentésből eredően a vízművek egyike sem képes nyereségesen ellátni feladatát. Ezzel két lehetőség kínálkozik: az állam fizeti meg a közműszolgáltatók veszteségeit vagy a tulajdonos önkormányzatok állnak helyt és pótolják ki a hiányt.

– Az alaphelyzet az, hogy a szomszédunkban háború dúl és meghatározó a szankciós politika. Fontos tény, hogy a villamosenergia árát a gáz árához igazítják, ahol a holland tőzsde az irányadó. A kormány minden helyhatósággal tárgyal majd, hogy a legfontosabb közszolgáltatások fennmaradhassanak. Arra kérem a térség önkormányzatait, faragják le a kiadásokat, és csak a legfontosabb szolgáltatásokat tartsák meg – szólított fel a honatya.

A helyzetértékelő után Pető Zsolt polgármester tájékoztatta a testületet. Közölte, a művelődési házat, a Varga István sportcsarnokot és a Szivárvány óvodát kiváltképp érinti az energiakrízis. Ez a három épület ugyanis a húsz köbméter per hónap feletti gázfogyasztás miatt nem védett fogyasztóként, hanem a piacról kapja a gázt. A korábbi energiaszerződés ráadásul szeptember 30-án lejárt.

Az ár, amelyet erre a három intézményre kaptunk a közbeszerzésen, több mint tizenötszöröse a korábbinak

– jelentette be a fajsúlyos adatot az esemény végén a városvezető.

Még várat magára a lehajtó építése

Földi László országgyűlési képviselő a ceglédi kistérség egy fontos beruházásának sorsáról is beszámolt. Kiemelte, az Újszilvás-Abony közötti M4-es lehajtó ügye jól halad, mivel a válság ellenére kiemelt állami beruházásként tekintenek a projektre.

– A kiviteli tervek már elkészültek, álláspontom szerint 2025-2026-ra valósulhat meg a fejlesztés. Arra azonban nem tudok ígéretet tenni, hogy a munkálatok jövőre elkezdődnek – összegezte mondandóját a honatya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában