Galériával

2022.10.21. 17:56

Ünnepséggel és állófogadással köszöntötte neves szülöttjét Zagyvarékas

Október huszonnegyedikén tölti nyolcvanadik életévét Zagyvarékas neves szülötte, Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író. A település díszpolgárát pénteken köszöntötték szülőfalujában.

Kovács Berta

Serfőző Simont tortával köszöntötték

Fotó: Nagy Balázs

– Az irodalom a művészi értékteremtés mellett a társadalmi felelősségvállalást is jelenti. Összeköti az egyént a közösséggel, híd a különböző nemzedékek, a múlt és a jövő között. Ez az, amit többek között Zagyvarékas is köszönhet Serfőző Simonnak – hangoztatta a pénteki köszöntőn beszédében Rózsa Ibolya, a művelődési ház vezetője.

A Damjanich János Általános Iskola növendékei az alkotó verseivel készültek az alkalomra, szavalatukkal idézve meg Serfőző költészetének jellegzetes hangulatát. Az Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület két tagja pedig a Gyerekidő című regény egy részletét felolvasva idézték meg az ünnepelt ifjonti korát, a tanyavilág életét, ahonnan ő egykoron elindult.

– Simont idézve: nyolcvan esztendőt megélni nem érdem – jegyezte meg köszöntőjében Polónyi László polgármester. De hozzátette: – Az emberi civilizáció hajnalától kezdve minden közösség tisztelte a magasabb kort megélteket bölcsességükért, tapasztalataikért. Kétségtelen azonban, hogy az érdem nem pusztán az évek számával mérhető. Eddigi, több évtizedes munkássága, a magyar irodalomban, kultúrában betöltött szerepe miatt méltán lehetünk büszkék községünk szülöttére! Zagyvarékas, a család, a vidéki Magyarország, a nemzet, a tanyai nép poétája ő kezdettől fogva. 

Vállaltan küldetéses költő. Neki a szegények, a kitaszítottak, költőjének kell lennie, ami nem személyes választása, hanem a sorsa. 

– Az évforduló mindig alkalmat ad az összegzésre, a visszatekintésre. Több évtized irodalmi munkásságát egy rövid köszöntőben összefoglalni azonban lehetetlen – hangsúlyozta a polgármester, arra is emlékeztetve, hogy a közelmúltban megjelent a Falukönyv, melyben a szerkesztőség Serfőző Simon gazdag életútjának, eddigi életművének méltatására Ködöböcz Gábor irodalomtörténészt, pedagógust kérte fel, akitől idézett is egy részletet.

Majd így zárta beszédét:

– Mit is kívánhatnék mást, mint alkotásban termékeny hosszú éveket, ehhez jó egészséget, sok boldogságot.

Az ünnepelt alkotó is megosztotta néhány gondolatát a közönséggel. Többek között azt is kifejtette, hogy a diákok által is szavalt versek nyelvi világa, költészetének nyelvezete rékasi öröksége. Az itt tanult kifejezések köszönnek vissza prózájából is.

– Mindezt innen hoztam magammal, és mindenütt hírelem – adta ismételten tanúbizonyságát szülőföldjéhez való ragaszkodásának.

A költő ezt követően az ‘56-os forradalom tiszteletére rendezett ünnepségen is megosztotta gondolatait a rékasiakkal a Szabadság téri emlékműnél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában