Falukönyv

2022.09.21. 18:02

Könyvben foglalták össze Zagyvarékas múltját és jelenét

Elkészült a Zagyvarékas kordokumentumának is tekinthető Falukönyv. A közel százoldalas, fotókkal illusztrált kiadvány számos érdekességet tár az olvasó elé a község történelmi emlékeitől kezdve irodalmi vonatkozásokig, de napjainkat is megidézi. Az önkormányzat által elnyert TOP-os pályázati forrásból megvalósított, számos szerző munkáját felvonultató kiadványt Farkasházi István kulturális menedzser, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár munkatársa szerkesztette, menedzselte nagy műgonddal.

Kovács Berta

Farkasházi István az elkészült Falukönyvet böngészi

Forrás: Beküldött fotó

A sokrétű kiadvány kordokumentumokra, helytörténészek kutatásaira, helyi ismert emberek hitelességére épít, nem mellőzve a jelen kor bemutatását sem. 

– Lelkesen fogtam bele népművelőként e munkába – árulta el Farkasházi István. – Rengeteg időt el is töltöttem az adatok pontosságának, hitelességének ellenőrzésével. Ezt azért is fontosnak éreztem, mivel külön lektor már nem ellenőrizte az anyagot. Közel negyvenfős alkotógárdával terveztem a munkát, öt-hat embertől igazán komoly segítséget is kaptam. Külön kiemelném Borsányi Anna könyvtáros kutatásait, Cinka István helytörténész segítő közre­működését. 

Az első rész Rékas történelmi emlékeit tárja elénk a kezdetektől napjainkig, Fehér Tibor tollából. A helytörténész egy jelentős felfedezéssel indítja írását. A települések életkorát közismerten attól az időponttól számítják, amikor először történik róluk írásos említés. Rékasnál ez eddig az 1347-es évszám volt, ekkor szerepelt Rékas egy birtokmegosztási dokumentumban. Fehér Tibor azonban egy gyűjteményes kötetben talált információ nyomán rámutatott: a község neve írásban először 1323-ban jelent meg egy királyi birtokadományozásról szóló okiratban. 

A kiadványban több szerző munkájaként megelevenedik többek között a falu sporttörténelme is. 

A második részben a település szépirodalmi hagyományairól esik szó. Többek között arról, hogy kik azok a neves alkotók, akik valamilyen formában kapcsolatba kerültek a településsel. Bemutatja a rékasi születésű, többszörösen díjazott költő, író Serfőző Simon munkásságát. Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre, akit sokáig nem ismertek el rokonként a neves személyiség leszármazottjai, a faluban nevelkedett. Az ő történetét is részletesen megismerheti az olvasó. 

A jelenkor a harmadik részben elevenedik meg: intézményekről (iskola, óvoda, bölcsőde, művelődési ház és könyvtár, tájház), civil szervezetekről, helyi közösségekről esik szó, de jelentősebb rendezvényekről szóló rövid beszámolók is helyet kaptak az összeállításban. 

– A könyv elkészült, én pedig augusztus végével gyakorlatilag be is fejeztem a munkámat Zagyvarékason, ahol tizenkét évig dolgoztam – mondta Farkasházi István. – Egészségi állapotom miatt Budapestre költöztem a lányomhoz. A Falukönyv így búcsúmunkámnak tekinthető. 

A település jövőre lesz hétszáz éves, és bár a kiadvány nem ennek kapcsán készült, az évfordulós megemlékezés egyik jelentős eleme lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!