Babagondozás

2022.11.01. 06:56

Minden fontos tennivalóra felkészítik a leendő szülőket Szolnokon

A babavárás a nők életének meghatározó időszaka. Kilenc hónap alatt egy új élet fejlődik a leendő édesanya pocakjában, a születés pillanatától a férfi és nő családdá válik. Nemcsak a szoba berendezésével és a kis ruhák vásárlásával érdemes készülni a legifjabb családtag érkezésére. A baba körüli teendők megismerésében, a fogások elsajátításában Tura Edina babagondozási tanácsadó, diplomás védőnő segíti a leendő szülőket.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az újszülöttek sokak számára törékenynek tűnnek. A fejük hátracsuklik, izgő-mozgó kis testüket igen nehéz az első pillanattól megfelelően tartani. A fürdetés és pelenkázás során az anya attól tart nehogy kárt okozzon a cseppnyi teremtésben. A magabiztosság márpedig elengedhetetlen, a csecsemő is úgy érzi magát igazán biztonságban. Tura Edina, szolnoki babagondozási tanácsadó, diplomás védőnő a leendő szülőknek tart foglalkozásokat, hogy bepillanthassanak az újszülött ápolásának gyakorlatába is.

– Harmincnégy-harmincöt hetes kismamákat és párjaikat várom az alkalmakra, néhány óra alatt készülhet fel az anyuka és az apuka a baba gondozására. Megbeszéljük azt is mi történik a kórházban, milyen teendőkre számíthatnak a szülés után. De gyakorolhatják, hogyan foghatják biztonsággal babájukat vagy éppen miként álljanak neki a fürdetésnek otthon – részletezte Tura Edina.

A védőnőktől inkább elméleti alapokat kapnak a leendő szülők, Edinával játékbabákon gyakorolhatnak.

– Körülbelül két kilós és 48 centis játékbabáim vannak, közelítenek egy átlagos újszülött méretéhez. A leendő szülők levetkőztethetik, öltöztethetik, így nem lesz számukra idegen a helyzet, amikor a legfiatalabb családtag megérkezik – magyarázta.

A szakember szerint a legfontosabb, hogy magabiztosan nyúljon a szülő a gyermekéhez.

– Bár törékenynek tűnik az újszülött, mégis stabilan kell tartani. Az ágyról emeléskor minden esetben a feje alá kell betenni először a kezünket, és biztos fogással kell megemelni. Határozottság szükséges a mozdulatba, hogy a baba is biztonságban érezze magát – fejtette ki. Hozzátette: az alkalmak során az apukák bőszen jegyzetelnek, de még így is van, hogy a gyermekágyi időszak alatt kérdéseikkel hozzá fordulnak.

A szülés utáni hat hét ahhoz is szükséges, hogy a napirend kialakuljon és a baba, valamint a mama összehangolódjon.

– A nyugati világban kevésbé működnek az ösztönök, sok mindent az elmélet vezérel. Pedig a gyermek sírására éppen ösztönből érdemes reagálni. Máshogy sír a baba, ha éhes vagy ha melege van, esetleg pisis a pelenka. Talán a legnehezebb, hogy ezt megértsék és elfogadják a leendő szülők – számolt be a tapasztalatokról.

Tura Edina kitért az igény szerinti szoptatás és a kötődő nevelés részleteire is.

– A korábbi elvekkel ellentétben jelenleg azt javasoljuk, hogy a gyermek jelzéseit figyelve tegyük mellre a csecsemőt. A hordozás is igen népszerű, az újszülött könnyen megnyugszik, ha anyja szívének dobogását hallja – emelte ki.

Tura Edina babagondozási tanácsadó nekünk is megmutatta, hogyan kell magabiztosan felemelni egy csecsemőt
Fotós: P. Pusztai Nóra

Az új irányelvek is szóba kerülnek

A kismama elveszik az interneten fellelhető információk sokaságában, Tura Edina segít a legfontosabbak kiemelésében.

– Az alkalmakon nemcsak arról van szó, hogy fürdetünk, miként pelenkázunk, hanem beszélünk a lázcsillapítás új irányelveiről, megmutatom a receptre kapható dolgokat, Konakiont, D-vitamint, és szót ejtük a köldökápolásról is – részletezte. Hozzátette: azt is sorra veszik, mit célszerű vinni a kórházba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában