Galériával

2022.12.14. 20:14

A szandaszőlősi Kis Károly évtizedek óta gyűjti a régi használati eszközöket

A Szandaszőlősön élő Kis Károly közel 30 éve gyűjti a régi használati eszközöket és tárgyakat, melyeket főleg a szülei és nagyszülei korában használtak az emberek.

Mészáros János

Gyerekcsoportok is gyakran megfordulnak a portáján

Fotó: Mészáros János

Hunyadfalván született, majd a középiskolai tanulmányait Mezőtúron végezte, mint gépésztechnikus. Eleinte a szakmájában dolgozott, később pedig anyagbeszerzőként járta az országot. Nagykörűbe nősült és 1976-ban költözött Szandaszőlősre a családjával. 

A rendszerváltozás idején vásárolt egy kisteherautót, és fuvarozó vállalkozó lett. Mivel rengeteg helyen megfordult és a költöztetések közben sok ház padlására is feljutott, ilyenkor pedig kiváló alkalom adódott a tárgyak megtalálására. Sokan eleve neki adták a számukra szükségtelenné vált dolgaikat, és látva az érdeklődését, többen örömmel mondtak le róluk, hogy így legalább jó kezekbe kerülnek. 

A legtöbb ilyen holmi családi házuk épületeinek a falait díszíti, és természetesen sorszámozva lettek kiakasztva. Sűrűn fordulnak meg gyerekcsoportok is a portán, a kicsiknek olyankor feladatokat is adni szokott, hogy a számozás alapján megkeressenek bizonyos eszközöket. 

Évekkel ezelőtt elkezdett a seprűkötéssel is foglalkozni, melyhez épített egy gépezetet is, így pihenésként cirokseprűket is fon a fűtött műhelyében. Felvételeink ízelítőt nyújtanak az esztétikusan elhelyezett különleges tárgyakból. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában