Emléktúra

2023.01.12. 18:30

A hétvégén két gyalogos emléktúrát is szerveznek a Doni hősök emlékére

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én törték át a szovjet alakulatok a magyar arcvonalat a Don-kanyarban. A második világháború magyar katonaáldozatai tiszteletére emléktúrákat is szerveznek

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én törték át a szovjet alakulatok a magyar arcvonalat a Don-kanyarban. A mintegy kétszázezres II. magyar királyi hadsereg napok alatt szinte teljesen megsemmisült. Egyedülálló tragédia volt ez talán az egész világon, amelynek borzalmairól a túlélőknek évtizedekig hallgatniuk kellett. Kemény küzdelmük, férfias kiállásuk, fájdalmuk és szenvedésük ma mindannyiunkat fejhajtásra késztet.

Vármegyénk számos településén január 12-én koszorúzásokkal emlékeztek a második világháborúban a doni ütközetben elveszett magyar hősökről. A hétvégén országszerte számos gyalogos emléktúrát is szerveznek, kettőt térségünkben.

Január 14-én a 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj, a rákóczifalvai önkormányzat és a Varsány Közösségi Ház a Szolnok–Rákóczifalva–Rákócziújfalu–Szolnok, 30 km-es távra várja az emlékezőket és a túrázókat. Gyülekezés szombaton 7.30-tól az Eötvös téri első világháborús obeliszknél lesz, az indulást 8 órakor tervezik a szervezők. A menethez Rákóczifalván és Rákócziújfaluban is lehet csatlakozni, ahol koszorúzásokat is tartanak.

Január 15-én az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete immáron második alkalommal szervezi meg a Kiss Antal őrnagyról, a szervezet egykori elnökéről elnevezett emléktúrát (távok: 9,5 km; 15 km; 22 km). Az indulás a 9 órási regisztráció után történik a szandaszőlősi Kiss József 86. Helikopterdandár IMO-bejáratától. Autóbuszok indulnak a vasútállomástól reggel 8 óra körül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában