Hétvégi programajánló

2023.01.20. 11:00

A magyar kultúrát ünneplik a Jászkunságban a hétvégén

Ingyenes filmvetítésekkel, különböző rendezvényekkel, és könnyedebb családi programokkal is megemlékeznek a magyar kultúra napjáról hétvégén vármegyénkben, ahol az ünnepi események mellett egyéb színes programból sem lesz hiány.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Péntek

Szolnokon évnyitó klubfoglalkozást tart az Aba-Novák Agórában a Családkutatók Klubja péntek délután három órától, a művelődési központ kamaratermében. A klub célja a családtörténet-kutatás népszerűsítése, új ismeretek átadása a családkutatással foglalkozók számára, információk közvetítése, valamint a kapcsolattartás hasonló témával foglalkozó szervezetekkel, magánszemélyekkel.

A magyar kultúra napja alkalmából délután három órától a szolnoki Hild Viktor könyvtárban az intézmény, és az Aranysor Íróklub magyar kultúra napi műsorát lehet megtekinteni. A műsor második felében a közönség tagjai is előadhatják kedvenc Petőfi verseiket.

Rákóczifalván a Varsány Közösségi Ház és Könyvtár társasjáték délutánra várja kicsiket és nagyokat délután háromtól este hat óráig. A programon a családok magyar fejlesztésű játékokat próbálhatnak ki.

Nagykörűben A lélek gyógyítása a gyakorlatban címmel előadást tart Csillag Szikra Rita. Az esemény délután öt órától  a helyi művelődési házban.

Martfűn délután öt órakor nyílik meg Kecső Endre, a Szolnoki Művésztelep festőművészének legújabb kiállítása, a Hüperión. Az egy hónapon át megtekinthető tárlatot kollégája, Révi Norbert szobrászművész nyitja meg a Martfűi Művelődési Központ és Könyvtárban.

Karcagon délután öt órától kezdődik a magyar kultúra napi ünnepség. A városháza dísztermében ünnepi köszöntőt mond Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke. A rendezvényen átadják a Karcag Város Kultúrájáért Díjat és a Karcag Város Sportjáért Díjat.

Szombat

Nagykörűben disznótorra, valamint hagyományos hurka-és kolbásztöltő versenyre várják reggel 8 órától a vállalkozó kedvű csapatokat a művelődési ház udvarán.

Szolnokon a szandaszőlősi művelődési házban délelőtt tíz órától a magyar kultúra kincseinek nyomába eredhetnek a vállalkozó kedvűek. A Kultúrkincsek nyomában című játék során a résztvevők egyénileg, vagy csapatban oldhatják meg a különböző fejtörőket, egy rövid séta alatt. A játékhoz internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefon is szükséges. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Szintén tíz órakor a Hild Viktor Városi Könyvtárban tartják A mágia csodálatos világa előadássorozat következő előadását. Gálné Moldován Anita sorselemző és kártyajós a sámánok és táltosok világába kalauzolja el a hallgatóságot, miközben az ősi pogány szokásokat is feleleveníti. A program ingyenes, de csak érvényes könyvtári tagsággal látogatható.

Jobbágy Bence népzenész, népzenetanár segítségével a cimbalom megszólaltatását is elsajátíthatják azok, akik ellátogatnak a Napsugár Gyermekházba délután kettő és öt óra között. Az oktatás ingyenes, de jelentkezéshez kötött.

A TISZApART Moziban Grecsó Krisztián író, és Hrutka Róbert énekes-dalszerző közös estjére várják az érdeklődőket este nyolc órától Miénk a ház címmel. A produkció egy mesélős est, amely több mint egy koncert, személyesebb, mint a színház, írják a szervezők.  A jegyek elővételben: 2600 forintba, a koncert napján 3100 forintba kerülnek.

Rákóczifalván a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyar Szabadságharcok Házában tizenegy órától tartanak rendezvényt. A műsorban fellép Sülyi Károly előadóművész, a Martfűi Népdalkör, besenyszögi Ringó Rokolya Népdalkör, a Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség, valamint a helyi Kuruc Hagyományőrző Egyesület. A belépés díjtalan, de a helyfoglalás regisztrációhoz kötött.

Cibakházán Vince napi szőlővessző vágást szervez a Barcza Kézműves Borászat, Öregszőlőben található birtokán, délután három órától. A résztvevők elsajátíthatják a metszés fortélyait, körbejárhatják a területet is. A program ingyenes, minden lelkes látogatót egy pohár forralt borral vendégelnek meg.

Vasárnap

Jászberényben a magyar kultúra napja alkalmából, délután öt órától a Déryné Kulturális Központban Molnár Ferenc Az ördög című darabját viszi színre a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. A jegyek az intézmény jegyirodájában, korlátozott számban kaphatóak.

Mezőtúron magyar filmekkel ünneplik a magyar kultúra napját. A Szabadság Moziban ingyenes filmvetítésre várják az érdeklődőket két alkalommal is. Délelőtt tíz órától a Fekete István azonos című regényéből készített magyar rajzfilmet, a VUK-ot vetítik. A program hétfőn folytatódik, este hat órától Rideg Sándor azonos című regénye alapján készült Indul a bakterház magyar filmvígjátékot tűzik műsorra. Résztvevőket a terem befogadóképességéig tudnak fogadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában