Jászkunság

2023.01.18. 17:00

Egy nagyvárosnyi emberrel lettünk kevesebben kilenc hónap alatt

Magyarország népessége múlt év január elsején 9 millió 689 ezer fő volt, ez a harmadik negyedév végére közel 35 ezer fővel csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék – 2022. I–III. negyedéves összeállításából.

Kovács Berta

A halálozások száma ugyan jelentősen csökkent tavaly az országban, viszont a legtöbb vármegyében gyermekből is kevesebb látott napvilágot. Országosan az elmúlt esztendő első három negyedévében százezer halálozás történt, a míg 66 ezer gyermek született.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye népessége tavaly január 1-jén 360 ezer fő volt. Az első kilenc hónapban 2636 gyermek jött világra, és 4258 fő hunyt el. Érdekesség, hogy a születések száma 3,9 százalékkal több, a halálozásoké ugyanennyivel kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. Az előbbi növekedés mértéke a második legmagasabb, az utóbbi csökkenés pedig a második legalacsonyabb volt a főváros és a megyék körében.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1622 fővel csökkentette vármegyénk népességét. A KSH adatai szerint a házasodási kedv is mérséklődött: múlt év első három negyedévében 2158 pár kötött házasságot, 4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában