Török Zoltán

2023.02.26. 14:00

Az online térben mutatja be a brit királyi családot a törökszentmiklósi férfi

Windsorék – a brit királyi család címmel indított oldalt a Facebook-on Török Zoltán, aki bejegyzéseiben az uralkodóházhoz kötődő különleges pillanatokat és történelmi eseményeket eleveníti fel. A Windsor-ház iránti érdeklődéséről, II. Erzsébet királynőről és famíliájáról a törökszentmiklósi fiatalemberrel beszélgettünk.

H. G.

Képünkön Török Zoltán

Fotó: Hartai Gergely

– Mit tudhatunk önről, mióta érdeklődik a brit uralkodóház iránt?

– Huszonnégy éves vagyok, a családommal Törökszentmiklóson élek. Öt évig teológiát tanultam az Egri, illetve a Győri Hittudományi Főiskolán, jelenleg pedig magyar-etika szakos tanárnak készülök, miközben az online tér adta lehetőségeket kihasználva, angol magánórákat is adok. A brit királyi család iránti érdeklődésem nem kifejezetten magával a „famíliával”, sokkal inkább az angol nyelvvel kezdődött, amit egészen kicsi korom óta tanulok és mára felsőfokon beszélek. Ehhez a – nevezzük ezt nyelv iránti megszállottságnak – jött hozzá néhány évvel később a történelem, ami azonnal magával ragadott. Kedvelem a levéltárakat, mindenem a történelmi témák kutatása, feldolgozása. A histórián belül pedig mindig is lekötöttek a királyi családok, illetve a monarchia intézménye.

A közösségi médiában számos izgalmas információt tár a téma iránt érdeklődők elé...

– Valóban. Facebook-oldalamat, Windsorék címmel, nem is olyan régen indítottam, jelenleg igyekszem a követőbázist bővíteni. A királyi családdal kapcsolatos összes aznapi információt, valamint történeti évfordulót közzéteszem. Természetesen mindig eredeti nyelvből vett forrásokkal, és az általam készített fordításokkal dolgozom. Most szántam el magam arra, hogy a felhalmozott tudást másokkal is megosszam.

Járt-e már a szigetországban, hogy közelebbről is „tanulmányozza” az uralkodóház életét?

– Igen, legutóbb tavaly júniusban látogattam el Angliába, akkor Londonban és környékén jártam. Felemelő élmény volt látni a Buckingham-palotát, vagy éppen a szívemnek oly kedves, Londonból hamar elérhető Windsor kastélyt. Következő úti célom, ha minden rendben megy, II. Erzsébet elhalálozásának helye, a Skóciában lévő lenyűgöző kastély, Balmoral lesz.

A közelmúltban elhunyt II. Erzsébet brit királynő óriási hatással volt a világpolitikára, emellett személye milliókban keltett szimpátiát. Hogy látja, mit adott a világnak a királynő szellemisége?

– Kétségtelen, hogy a királynő a XX. századi történelem egyik legmeghatározóbb alakja. Ha kifejezetten a személyiségére és annak örökségére hagyatkozunk, akkor négy szót szeretnék kiemelni: az alázatot, a hűséget, a szolgálatot és az emberséget. Talán sokan nem is tudják, hogy eredetileg nem királynőnek készült, hanem York hercegének, vagyis V. György másodszülött fiának idősebbik lányaként, a hercegnők gondtalan életét élte. Nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról, hogy egy többszörösen elvált, amerikai nővel köthessen házasságot. Így lett VI. György királlyá Erzsébet dadogós, félénk édesapja, akit családja csak Bertie-nek szólított. Az ifjú hölgy végignézte, hogyan emészti fel apját három tulajdonság megvalósítása, melyeket később ő maga is örökölt: a hűséget, az alázatot és a szolgálatot. II. Erzsébet megkapó tulajdonságaként emberségét is kiemelhetjük. A világ legismertebb asszonya (volt), akiről rögtön a kalapban integető, színes ruhát viselő képe jelenik meg lelki szemeink előtt. Emberséges mivoltához egy kedvenc anekdotám is kötődik. Egy Mary nevű idős hölgy kisgyermek kora óta rajongott a királyi családért, valamennyi eseményükön megjelent. Idővel arcát és nevét egyaránt megjegyezték a család tagjai. Egy alkalommal Mary a Balmoral-birtok egy turisták számára is látogatható területén sétált, amikor egy Range Rover állt meg mellette. Az ablakot leeresztették, a vezetőülésben II. Erzsébet ült, aki így szólt: „Helló Mary, mit keresel itt? Norfolkban kellene lenned”.

– II. Erzsébet több mint 70 évig ült a trónon, mely világszerte egyedülálló regnálásnak számít. Tervez-e tanulmányt, esetleg más, nagyobb lélegzetvételű művet írni az uralkodónőről?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretnék egyszer hosszabb művet írni róla, összefoglalva mindazt az anyagot, amit vele kapcsolatosan a fejemben – és persze könyvekben, a számítógépemben – tárolok. 

Ám egyelőre nem kerül sor erre, és nem a tanulmányaim elsőbbsége miatt, hanem sokkal inkább azért, mert Erzsébet élete a magyar szakirodalomban is eléggé feldolgozott, sőt kiváló fordításaink is vannak. Úgy gondolom, a történelemtudomány szempontjából „ütősebb” lenne egy számunkra alig ismert korszak, avagy személyiség életének, Erzsébet nagybátyjának, VIII. Eduárd életének és működésének feldolgozása. Ki tudja, lehet, hogy egyszer belevágok majd…


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában