Állatmentés

2023.02.26. 06:55

Megduplázódott a kóbor állatok száma a Jászkunság utcáin

Egyre több a dolga az állatmentőknek, kétszer annyi a kóbor állat, mint korábban. Mint minden, az állattartás is drágább lett, így van, aki azzal spórol, hogy utcára teszi korábban szeretett kutyáját. A Tisza Állat- és Természetvédő Egyesület folyamatosan a bajba jutott négylábúak után kutat, hogy megmentse azokat.

Köllő Judit

Az önkéntesek közösen sétáltatták saját és örökbefogadóra váró kutyáikat. Nélkülük nem lenne hol elhelyezni a mentett ebeket

Forrás: Beküldött fotó

László Karina, a szervezet elnöke arról számolt be hírportálunknak, hogy az elmúlt egy évben a duplájára növekedett a kóbor állatok száma vármegyénkben. 

– Az árak növekedése körülbelül a duplájára emelte a kóbor állatok számát – mondta László Karina, az egyesület elnöke. Egyre drágább az állateledel, így az ebtartás ára is jelentősen megemelkedett. 

Sokan pedig úgy próbálnak spórolni, hogy utcára teszik kutyájukat. 

– Folyamatosan járjuk a vármegyét és a környező településeket, hiszen állandó problémát jelentenek a kóbor ebek. Sokszor igen komplikált körülmények közül szabadítjuk ki őket, amely megnehezíti a helyzetet. Volt olyan, hogy sikátorból mentettek ki kutyát, de már-már horrorisztikus esetek is akadnak. Az egyesület olyan kutyát is megmentett, melynek lábait vonat vágta le. Ennek ellenére az utóbbi két hónapban összesen tizenöt állatnak találtak szerető gazdát és állandó otthont. 

– Három macskát és tizenkét kutyát sikerült örökbe adni – folytatta a lelkes állatvédő. 

– Szerencsére akadnak örökbefogadóink, azonban mindig, mikor gazdára talál egy állat, jön helyette kettő vagy három. Nehezen kezdődött az újév, hiszen Szilveszter után majdnem húsz kutyát fogtunk be és juttatunk haza szerencsésen. Akadt köztük vonat- és autóbalesetet szenvedett állat is. Az év elején olyan esettel is találkoztunk, ahol egy négy éve eltűnt foxi keverék kutyát juttatunk vissza gazdájához, aki mérhetetlenül boldog volt, hogy újra láthatja az állatot. 

Kicsiket és nagyokat egyaránt találnak
Forrás: Beküldött fotó

Gazdára várnak 

– Egyesületünknek nincs konkrét telephelye – mondta a fiatal állatmentő, László Karina. 

– Jelenleg harmincöt kutya van gondozásunkban, melyeket ideiglenes befogadókhoz helyezünk el. Ennek apropóján szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen körülbelül tizenöt ideiglenes befogadóval vagyunk kapcsolatban, akik állandó segítségünkre vannak. Nélkülük nem lenne hol elhelyezni a mentett állatokat. Az állatok ellátását és orvosi költségeit egyesületünk állja, azonban sajnos nekünk is végesek a lehetőségeink, így bízunk abban, hogy idén több támogatót sikerül találnunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában