Nagytakarítás

2023.03.02. 15:00

Rendben várják már az odúk a madarakat Szolnokon

Megtörtént a tavaszi nagytakarítás, jöhetnek a lakók. Készen állnak a nemsokára kezdődő fészekrakásra a Szolnok-szerte elhelyezett madárodúk. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai természet- és madárbarát önkéntesek társaságában tették rendbe az odútelepeket, kitakarították a madárlakokat.

Rimóczi Ágnes

Az egyesület tagjai több mint száz madárodút tisztítottak meg

Forrás: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

– Április elején kezdik belakni az énekesmadarak az odúkat, előtte mindenképpen kellett egy alapos ellenőrzés, szükség volt az odúk kitakarítására és karbantartására. Egy jó hangulatú, közösségi program keretében tettük ezt meg, volt segítségünk, maroknyi, lelkes természetbarátból álló csapat csatlakozott hozzánk – kezdte beszámolóját Hajdú Tamás. 

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület vezetője a munkálatok közben minden kérdésre válaszolt, igyekezett az érdeklődő társaság kíváncsiságát kielégíteni. 

– Ahogy mi emberek is tartunk nagytakarítást, a madaraknak is szükségük van erre. Nekik kell egy kis segítség, hogy a közelgő fészekrakásra készen álljanak az odúk. Először kiszedtük a tavalyi fészekalapokat, kitakarítottuk az odúk belsejét, s, ahol szükség volt rá, javítottuk a sérüléseket. A harkályok előszeretettel kopogtatják az odúkat, amik így olykor kilyukadnak, ezeket a sérüléseket lemezlappal fedjük le – számolt be az egyesületi elnök. 

Sajnos olyan is előfordul, hogy hiányzik egy-két odú, ezeket természetesen pótoljuk

– tette hozzá.

A tapasztalatok szerint olyan is előfordul, hogy egy egész, tojásokkal teli fészek kerül elő ilyenkor egy-egy odúból. 

– Ezek valószínűleg elpusztult szülőmadarak tojásai. De olyat is találtunk már, hogy a kis állatok voltak a fészekben elhalva – mesélte Tamás, aki hozzátette, ő minden adatot pontosan lejegyez. Azok alapján megfigyelhető, hogy olyan utak mellett találnak inkább elhullást, ahol például a szúnyoggyérítéseket végzik. 

Van, hogy tojásokkal teli fészek kerül elő 
Forrás: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

– További megfigyeléseket végzünk, s több év adata alapján szeretnék majd többek között erről is egy prezentációt készíteni – árulta el az egyesület vezetője.

A minapi odútakarítási akció három szolnoki helyszínen zajlott. A madárvédők felkeresték a Millér odútelepet, tevékenykedtek a Széchenyi övárok elnevezésű részen és bejárták a Tiszaligetben a Campus környékét is. 

A három területen több mint száz madárlakot tettek rendbe az egyesület tagjai és az önkéntesek.

 

A fakuszok jelenlétét is figyelik

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület legutóbbi akciója során egy új dologba vágott bele. 

– Húsz darab fakuszodút helyeztünk ki a Tiszaligetben, az egyes számú mintaterületen. A rövidkarmú- és hegyi fakusz jelenlétét szeretnénk megfigyelni. Ezek a madarak nem elsősorban a mi területünkön jellemzőek, de azért az ártéri erdőkben, főleg tölgyesekben előfordulnak. Ilyen van a Tiszaligetben, ezért itt tettük ki a többitől eltérő kialakítású fakuszodúkat – mondta el Hajdú Tamás, aki azt is elárulta, hogy egy másik helyen is raknak ki ilyen odúkat, a Tiszakürti Arborétum lesz a második mintaterület.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában