Kérdések

2023.04.18. 18:00

A Jászkunság megújuló energiáinak fontosságáról tartottak fórumot

A szakmai fórumon fontos témát feszegettek.

Köllő Judit

A fórum témája a megújuló energia volt

Fotó: Mészáros János

A geotermikus energia, az az a helyben elérhető, megújuló energia szélesebb körű alkalmazásáról és az új szabályozási keretrendszerről tartottak szakmai fórumot kedden délelőtt a vármegyeházán. Vármegyénk kezdő természetföldrajzi adottságainak köszönhetően kiemelkedő jelentőséggel bír a geotermikus energia hasznosítása, ezért a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) közös megbeszélést tartott a témában. 

– Európa energiaellátási hiánnyal küzd, ez pedig felértékeli az alternatív forrásokat – fejtette ki előadásában Gonda Bence, a SZTFH stratégiai elnökhelyettese. – A jó hírem az, hogy Magyarország geotermikus adottságai nemzetközi szinten is kiemelkedőek. Ennek a megújulásnak a hasznosításában Európában az első öt ország között állunk. Termálvizeinknek köszönhetően csak Franciaország, Németország és Hollandia előz meg minket az európai rangsorban. Ezeket a kapacitásokat azonban nem használjuk ki teljesen, így ha széles körben tudjuk hasznosítani a geotermikus energiát 2023ig a hazai földgázfogyasztás tizenöt  százalékát tudnánk megpsórolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában