Galériával

2023.04.30. 19:55

Mentőkutyákkal keresték a jászberényi idősek otthonából eltűnt betegeket – videóval

A szimulált gyakorlat során két demens és egy mozgáskorlátozott személy felkutatására kaptak riasztást a jászberényi mentőkutyások. Munkájukba bárki bepillanthatott vasárnap a Kutyákkal az Életért Alapítvány jászberényi kiképzőbázisán, ahol a mentőkutyák világnapja alkalmából nyílt napot tartottak. Izgalmas tréningeken mutatták be, hogyan készítik fel a kutyákat az éles bevetésekre.

Illés Anita

A mentőkutyák világnapja alkalmából nyílt napot tartottak a jászberényi mentőkutyás kiképzőbázison

Fotó: Pesti József

A négylábú hősöket ünnepelték április utolsó vasárnapján Jászberényben, a Kutyákkal az Életért Alapítvány Borsóhalmi úti kiképzőbázisán. Kedvenckutyatartók részére szervezett foglalkozásokkal indult a program, majd mentőkutyás engedelmes tréningeket, személykövetést, terület- és romkutató munkát tekinthettek meg az érdeklődők. Dánffy Brigitta és Andó Attila vezetésével már javában zajlott az engedelmességi tréning, amikor a helyszínre érkeztünk. Két öthónapos kutyussal mutatták meg, hogy mi az, amit már kölyök korban tudhat egy eb a mentőkutyává válás útján. A mentőkutyák profi képzése összetett folyamat, a tréningeken folyamatosan fejlesztik az ebek képességeit. Nagyon fontos az engedelmesség, a kitartás, az ügyesség és nem utolsó sorban a jó szimatmunka.  

Körülbelül hároméves korára jut el a kutya az első mentőkutyás vizsgájához, majd egész életén át tréningezni kell. Az elővizsgát alapfokú és felsőfokú vizsga követi. Ez utóbbival a kutyák már nemzetközi bevetésre is alkalmasak

– ismertette a bemutatón Szabó Gábor, a Kutyákkal az Életért Alapítvány elnöke. 

Megtudtuk, a szervezetnek jelenleg 14 vizsgázott kutyája van, közülük három rendelkezik felsőfokú vizsgával. 

A látogatók bepillanthattak a területkutató munkába is, melynek keretében eltűnt személyek keresését imitálták a mentőkutyások. A szimulációs gyakorlaton riasztást kaptak a rendőrségtől, hogy a közeli idősek otthonából eltűnt két demens és egy mozgáskorlátozott személy. A csapat készenlétbe helyezte magát. Miután utasítást kaptak, elindultak a területre és a meglévő információk birtokában keresni kezdték az eltűnt személyeket. Bemutatták, hogyan lehet kutyával úgy átvizsgálni egy területet, hogy nem áll rendelkezésre szagminta. 

Mindezeken túl a mantrailing, azaz személykövetés elméleti és gyakorlati alapjait is megismerhették az érdeklődők. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a kutya szagminta alapján keresi meg az eltűnt személyt. 

A nyílt nap legizgalmasabb attrakciója a vasúti és légi katasztrófa helyszínét imitáló műromnál tartott látványos bemutató volt.  

 

 

Bővítik a bázison található műromot  

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 mentőcsoport kontingensében a Kutyákkal az Életért Alapítvány három mentőkutyás párosa is részt vett februárban a törökországi földrengés mentési munkálataiban. Az alapítvány mentőkutyásai 2010 óta nem voltak nemzetközi bevetésen, riasztásaik száma éves szinten 10 és 30 között mozog. Általában a rendőrségtől kapnak riasztást eltűnt személyek felkutatására. A jászberényi kiképzőbázist folyamatosan fejlesztik, ahol nemzetközi viszonylatban is magas színvonalú romterületet alakítottak ki az elmúlt években. 

– A törökországi földrengés után a Docler cégcsoporttól nyolcmillió forint támogatást kaptunk, amelyből bővíteni szeretnénk a kiképzőbázis területén található műromot. Így az már nem csak a tréningeztetésre, hanem a tesztelésre is alkalmas lesz. 

Olyan elemeket, műromkonstrukciókat építünk fel, ami a földrengéseknél és egyéb épületomlásoknál is létrejön. A műromon minden magyar mentőkutyásnak szeretnénk ingyenes felkészülési lehetőséget biztosítani. A létesítmény karbantartását az alapítvány vállalja – beszélt a szervezet terveiről Szabó Gábor.  

 

Jászságon túlról is érkeztek kutyabarátok 

A szakmai bemutatók mellett gyermekprogramok színesítették a jó hangulatú rendezvényt, valamint árva kutyusok örökbefogadásra is lehetőséget biztosítottak a szervezők. A nyílt nap sok kutyabarátot vonzott a Jászságból és azon túlról is. A találkozó kivaló alkalmat teremtett a baráti beszélgetésekre és tapasztalatcserére is. Kormanik Andrea bőresztéta Dunaharasztiból érkezett két ausztrál juhászkutyával. Egy általa szervezett adománygyűjtő akció során került kapcsolatba a jászberényi mentőkutyásokkal. 

– A törökországi földrengés után vendégeim segítségével gyűjtésbe kezdtem. Februárban, Valentin-nap alkalmából bevételem 14 százalékát ajánlottam fel a jászberényi alapítvány számára, sokan pedig tárgyi adományokat ajánlottak fel – mesélte Andrea, aki örömmel vett részt a rendezvényen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában