Galériával

2023.02.22. 14:04

Szolnokon egy ország mondott köszönetet a térség végsőkig küzdő, életmentő hőseinek - videóval

A Szolnokért Emlékérem arany fokozata elismerést adományozták a szakembereknek.

Mészáros Géza

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár közös szelfit is készített Turi Lászlóval, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport vezetőjével

Fotó: Nagy Balázs

„Bárcsak ne került volna sor erre az eseményre!” – hangzott el ez a mondat többször is szerdán a szolnoki városháza házasságkötő termében, ahol a törökországi földrengés helyszínén dolgozó térségbeli életmentőket és kereső kutyáikat fogadták. Ott mondtak nekik köszönetet felbecsülhetetlen értékű segítségükért.

Kröpfl Erzsébet, a Kutyák Határok Nélkül csapat vezetője pórázon tartott, nagy méretű, Solka nevű pásztor kutyájával, Turi László, az Életjel Mentőcsoport vezetője pedig ölében tartott Smile nevű, rövid szőrű tacskójával lépett be a terem ajtaján. 

Szalay Ferenc polgármester a város, a vármegye és az egész ország nevében a Szolnokért Emlékérem arany fokozata elismerést adományozta az erős szolnoki kötődésű szakembereknek. Mindezt tette Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, dr. Berkó Attila vármegyei főispán és Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke, továbbá Fejér Andor és Györfi Mihály alpolgármesterek társaságában.

Miután az első híreket meghallottuk, nem latolgattunk, mit tegyünk, menni akartunk!

 – idézte fel hírportálunknak Kröpfl Erzsébet, aki párjára, Gergőre bízta Solkát az interjú közben.

– Olyan nagy térséget érintett a pusztítás, hogy minden segítő kéz és láb elkelt. A helyszínen nem tudtunk magunkkal foglalkozni, mert azokkal kellett, akik a törmelékek alatt voltak. Odakint az adrenalin dolgozott bennünk, ezért a kint átélt borzalmak és a fáradtság mostanában jön ki a csapat tagjain. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy gyorsan és egészségkárosító hatásoktól mentesen vészelem át a történteket. S bár nem kívánom, hogy újabb drámák történjenek a világban, de én, Solka és a Kutyák Határok Nélkül csapat tagjai azonnal bevethetők vagyunk egy újabb mentésre. Pszichológusokhoz hiába mennénk feldolgozni az átélteket, a szakemberek elképzelni sem tudják, milyen traumák érhettek bennünket. Mi mindannyian inkább kibeszéljük egymással az eseményeket, ez segít a leginkább – mondta határozottan Erzsébet.

Törökországban 167 magyar szakember és huszonkilenc mentőkutya vett részt az önkéntes feladatokban

 – összegezte Turi László számokban is hazánk részvételét a mentési munkálatokban.

– A törökök hálásak, mi, magyarok pedig büszkék lehetünk magunkra. Ha lehet bármiféle eredményességről beszélni a történtek tekintetében, akkor sikeres volt a részvételünk. Ugyanis minden harmadik megmentett embert magyar csapat tagjai találtak meg. A katasztrófa helyszínén átélt események életünk végéig kísértenek majd minket. Bár hasonló nagyságú tragédiával még egyikünk sem találkozott, de a lelkünk továbbra is egészséges, így folytathatjuk csak tovább ezt a munkát – szögezte le László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában