Törökország/Jászkunság

2023.02.11. 09:56

A haldokló édesanya talán még láthatta, ahogy a magyar mentőcsoport kiemeli mellőle kisbabáját

Pénteken olyan csodának lehettek részesei a törökországi földrengés helyszínén dolgozó mentőcsoport tagjai, amelynek csak nagyon kevesek!

Szoljon.hu

Folyamatosan dolgoznak

Forrás: Turi László Facebook-oldala

Egyszerre megrendítő és felemelő perceket éltek át annak a kutató egységnek a munkatársai, amelynek Turi László, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport vezetője is tagja.

– Péntek délelőtt ismét egy új romhoz hívtak bennünket, ahol elmondták, 8 személy tűnt el, közöttük egy 5 év körüli, és egy 4 hónapos gyermek – írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Turi László, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport vezetője. – Önkéntelenül is feszültebben kezdtünk hozzá a kutatáshoz, hiszen mindannyiunknak van gyermeke.

A kutyák elkezdték a munkát, egyik a másik után, egymást ellenőrizve, amikor egyszer csak élő embert jeleztek! Mind a négy állat, tehát egyértelmű volt, hogy a romok között valahol még életben lévő embernek is lennie kell. 

– Egy montenegrói tűzoltó rajjal dolgoztunk közösen, melynek tagjai ugyanolyan izgatottak lettek, mint mi, mert ők már letettek arról, hogy ebből az épületből valaki még élve előkerül – folytatta Turi László.

A szakemberek a helyiek munkagépeinek segítségével kezdték el bontani a törmelékeket, rendszeresen pontosítva a helyszínt, ahol még eséllyel kutathattak. A hosszú, mintegy 7 és fél órán át tartó munka végig megfeszített tempóban zajlott, a mentőegységek akkor már az idővel is versenyt futottak. Egy hangdetektor segítségével is ellenőrizték a romokat, melyen keresztül egyszer csak nyöszörgést, és nehéz lélegzetvételeket hallottak a csapat tagjai. 

Mindenki éljenzésben tört ki, majd még gyorsabban folytatódott a munka, melynek végén a romok közül egy felnőttet és két gyermeket sikerült kiemelni. 

Sajnos a nagyobbik gyermek nem élte túl az elmúlt 4 napot, de az anya és a 4 hónapos baba életben volt, állapították meg a mentőcsoport munkatársai.

– Leírhatatlan érzés lett úrrá mindenkin – folytatta beszámolóját Turi László. – Még közel egy órás, nagyon körültekintő munka volt hátra, olyan óvatosan dolgoztunk, amennyire az egy ilyen veszélyes terepen csak lehetséges – tette hozzá.  

Ám a rendkívüli erőfeszítések ellenére az édesanya szervezete feladta a küzdelmet, mire sikerült őt teljesen kibontani a törmelékek közül. A négy hónapos csöppség viszont izolációs fóliában egy hordágyra került, és azzal együtt a mentőautóba!

– Hihetetlen volt az az érzés, amely mindannyiunkat hatalmába kerített! Megmentettük egy csecsemő életét! – emlékezett vissza a felkavaró percekre az Életjel Mentőcsoport vezetője.

A siker mellett azonban szomorú pillanatokban is részük volt pénteken a csoport tagjainak, ugyanis további 24 halottra bukkantak rá a romok között. 

– A kinntartózkodásunk alatt csütörtökig 1 élő embert és 30 elhunytat találtunk meg – tette még hozzá bejegyzésében Turi László.

A mentőcsoport tagjai:

– Turi László, Életjel Mentőcsoport,

– Lehóczki László, Spider Mentőcsoport,

– Binda Nikoletta, Spider Mentőcsoport,

– Bessenyei Péter, Főnix Mentőcsoport,

– Molnár István, Legott Mentőcsoport,

– Lukács Péter, Hajdú Mentőcsoport,

– valamint négylábú segítőik, Hope, Nózi, King és Smile

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában