Mentőakció

2023.02.08. 10:22

Túlélőt jelzett a romok alatt a szolnoki Kröpfl Erzsébet kutyája, Solka

Ez az első bevetésük, de Solka nemzetközi romkutató vizsgával is rendelkezik.

P. Pusztai Nóra

Kröpfl Erzsébet és kutyája, Solka

Forrás: Kutyák Határok Nélkül Facebook-oldala

A minapi súlyos földrengés után Törökország nemzetközi segítséget kapott, sok mentőszervezet dolgozik már a katasztrófa sújtotta térségben. A magyar mentőcsapattal Kröpfl Erzsébet, szolnoki kutyakiképző is Törökországba utazott.

Mint hírportálunk megtudta, ez az első bevetésük, kutyája, Solka nemzetközi romkutató vizsgával rendelkezik. Kedden este a Kutyák határok nélkül közösségi oldalán tette közzé a hírt, hogy Solka élő személyt jelzett a romok alatt.

A szakember elmondta, a térségben nincs internet, így a részletekről a Szoljon.hu-nak sem tudott bővebb tájékoztatást adni. 

Vármegyénkből mások is segítik a mentési munkálatokat a katasztrófa helyszínén. Kedd éjjel óta folyamatosan dolgozik a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoportból, és további négy szervezetből álló kutatóegység Törökországban.

– Hatay tartományba vezényeltek bennünket, éjjel érkeztünk ki a helyszínre és azonnal munkába álltunk. Eddig 12 halottat talált a csapatunk, kiemelésük jelenleg is zajlik – tájékoztatott a helyszínről Turi László, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport vezetője.

Azt, hogy a csapat meddig marad a helyszínen, még nem tudni. Mint azt a szakember korábban elmondta, ezt a káresemény kiterjedtsége és a kapott feladatok döntik majd el. Az Életjel, és a további négy mentőcsapat tagjaiból álló egység egyébként kedden reggel indult a földrengések sújtotta Törökországba, ahol már az 5000-et is meghaladta a halálos áldozatok száma.

Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR kedden táborozott le a törökországi katasztrófa helyszínén. Az ötvenfős magyar egység Hatay tartományban, egy 16 ezer négyzetméteres területen kutat túlélők után, ahol egy húszemeletes lakóépület dőlt romba, melyben a földrengés idején megközelítőleg ezer ember tartózkodott.

Kedd éjszaka és szerdára virradó éjjel több túlélőt sikerült a romok alól kimenteniük, így összesen tizenkét túlélőt találtak meg és emeltek ki a romok alól. A mentés során hét ember holttestét is kiemelték.

Csak a magyar csapat dolgozik a nap huszonnégy órájában, a többi egység éjszakára leáll. A magyar tűzoltók nyolc óránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő. A HUNOR mentőszervezet kötelékében két Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tűzoltó is dolgozik: Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes, a jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának vezetője, valamint Papp János tűzoltó százados, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

Tizenhat szakemberrel megérkezett Törökországba a TEK speciális egysége is. A kilenc egészségügyi és a hét alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakember a HUNOR mentőszervezettel közösen fog dolgozni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában