Jászkunság

2023.04.28. 11:25

Néha hónapokat kell várni a szakemberre

Eltört a cső, megsérült egy villanyvezeték, csak példaként említve néhány sürgősen javításra szoruló problémát. Nemrégiben közzétett kutatás alapján egy szakemberre átlagosan hetven napot kell várni Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében. Persze ez attól is függ, mekkora munkáról van szó.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Év elején ötvennyolc nap volt a „szakemberhiány” Magyarországon, azaz egy szakember ennyi nap múlva tudna elkezdeni egy új munkát. Ahogy a Magyar Építők honlapján közzétett kutatásból kiderül ez drasztikus, mintegy negyvenkét százalékos esés a múlt évi adatokhoz.

A szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig lévő napok száma Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében hetven nap, ami elmarad az országos átlagtól. 

A legmagasabb a szakemberhiány Békés vármegyében, a várakozási idő nyolcvanhárom nap. A legalacsonyabb Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékben a szakemberek vállalási ideje, mindössze harmincnyolc nap.

A tapasztalatairól Szabó Lászlót, a VillanyszerelőSzolnok ügyvezetőjét kérdeztük.

A személyes tapasztalatom az, hogy egy munka vállalásának időpontja igen változó, jelenlegi beosztás szerint körülbelül egy hónap

 – emelte ki.

A cégük szinte minden esetben számol szabadabb napokkal, amikor a sürgősségi vagy az apróbb feladatok elvégzésére szánják az időt.

– A kisebb munkák esetében a pár óra és a néhány nap is szóba jöhet – magyarázta.

Úgy véli, érezhető a lakosság anyagi helyzetének változása, sokszor már csak akkor hívják őket, amikor tényleg nagy a baj. 

Pedig bármilyen feladatot elvállalnak, legyen az egy egyszerű munka, vagy egy nagyobb projekt. A kollégáival és a partnerekkel egyeztetés után úgy fogalmazott, a nagy munkákra általában ugyancsak harminc nap a várakozási idő.

Radócz Krisztián, víz-, gáz és fűtésszerelő is hasonlóan vélekedett.

Nagyon sürgős esetben például egy csőtörésnél igyekszünk minél hamarabb a helyszínre menni, megnézni mi is a pontos probléma, azután mérlegelünk. Van, hogy másfél, két hetet is várni kell, hogy újra visszamenjünk, de ezek a kevésbé égető helyzetek

 – mondta.

Egy fürdőszoba felújítást két-három hónap múlvára tudnak vállalni.

– Amikor megjelent az állami támogatás a felújításokra megszaporodott a munka, volt, hogy a várólista fél évesre nyúlt, most ez normalizálódni látszik – emelte ki a szakember.

Áremelésre lehet számítani

A Mapei Kft. kutatásából az is kiderül, hogy a munkadíjak tekintetében jelentős a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között. A szakipari munkák átlagos négyzetméterára Budapesten és Pest vármegyében kiugróan magas, közel tízezer forint. Míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ez az összeg alig hatezernégyszáz forint.

– A megkérdezett szakemberek kétharmada tervez áremelést 2023-ban. A szakemberek által tervezett áremelés mértéke átlagosan tizennégy százalék – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában