Dr. Ronkay Ferenc

2023.04.05. 13:40

PET palack újrahasznosításért kapott tudományos díjat a jászsági mérnök

A Jász-Plasztik Kft. anyagfejlesztő mérnöke elnyerte az MTA doktora címet.

Illés Anita

Dr. Ronkay Ferenc (középen) dr. Freund Tamással az MTA elnökével (balra) és dr. Benkő Elekkel az MTA Doktori Tanács elnökével (jobbra)

Forrás: mta.hu

Fotó: Szigeti Tamás

Nyolcvankét kutató nyerte el 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeiket pedig sikeresen megvédő kutatók március végén vehették át az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet. A kutatók többsége egyetemeken, illetve kutatóintézetekben folytatta tudományos munkásságát. 

Iparvállalatoknál dolgozók közül idén egyedüliként dr. Ronkay Ferenc okleveles gépészmérnök, Jász-Plasztik Kft. anyagfejlesztő mérnöke kapta meg a rangos elismerést – tájékoztatott az mta.hu közleménye nyomán a Jász-Plasztik Kft.

Megtudtuk, dr. Ronkay Ferenc akadémiai doktori értekezésében a PET palackok hulladék újrahasznosítására szolgáló eljárások tudományos hátterének feltárásával foglalkozott. 

– Ez a téma szorosan kapcsolódik napjaink környezetvédelmi kérdéseihez, valamint az anyagtudomány és ezen belül a nanotechnológia kutatási fókuszterületeihez. Új tudományos megállapításokat tett a természetbe kerülő palackok öregedéséével, lebomlásával kapcsolatban is. A kutatómérnök jelenleg a jászberényi műszaki képzés beindításán dolgozik, bízva benne, hogy a jövőben egyre több tudományos eredmény és ipari fejlesztés születik a Jászságban – közölte a cég.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában