Galériával

2023.05.29. 14:00

Iglódi Ferencék hamarosan szüretelik a banánt Cserkén

A Kanári-szigetekről érkezett banánfa termése hamarosan beérik Iglódi Ferenc cserkeszőlői kertészetében. De más finomságok is teremnek a fóliasátorban.

P. Pusztai Nóra

Iglódi Ferenc (jobbra) egy több tíz kilós banánfürtöt is megmutatott

Fotó: Mészáros János

Már elkezdtek érni a banánfürtök Iglódi Ferenc cserkeszőlői kertészetében. A trópusi növény kedveli a fóliasátrak klímáját, gyorsan nő, a termése is szépnek ígérkezik.

– Ezt a tövet Kanáriról hoztuk, a vöröses fedlevelek a fürt fejlődésekor törnek le, helyet adva a gyümölcsnek, ez körülbelül hatvan-hetven kilos lesz mire beérik – mutatott az egyik legnagyobb fürtre. Ezek már nem törpe, hanem normál méretű banánok, de még mindig nem terem olyan mennyiség, hogy piacon is árusítsák. Folyamatosan dolgoznak a különböző fajok szaporításán, így egyre több tő kerül a földbe, teret hódítva az uborkától és a paprikától. Amint megtudtuk egy tő, ha leterem, ki kell vágni, annak sarja hoz legközelebb virágot.

– Ha eljutunk odáig, akkor ebben a sátorban csak papaya, banán és más egzotikus gyümölcsök lesznek – szólt a tervekről.

Egyébként a papayákat februárban vágták vissza, nemcsak, hogy növekednek a gyümölcsök, de napokon belül be is érnek. Ezen kívül felsorolni is nehéz, hogy mi minden terem a tiszazugi fóliasátrakban.

– Mangó, avokádó, kakaó, kávé, guava, vanília és persze a citrusfélék, a citrom, narancs, mandarin vagy éppen a kumkvat – sorolta.

A megfelelő terméshez beporzókra is szükség van, Dél- Amerikában egy szúnyogfélére hárul ez a feladat.

– Már egyre jobb az idő, a napsütés kedvez ezeknek a növényeknek, ki is tesszük őket szabad ég alá, megpróbáljuk, hátha a rovarok segítik a beporzást, növelve a várható termés mennyiségét – magyarázta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában