Szoljon podcast

2023.05.25. 19:55

Simi és Panda segíti a gyerekek fejlődését Tiszabőn

Rengeteg kisgyermeket ért már kutyatámadás, vagy ijedtek meg az utánuk kóborló agresszív ebektől Tiszabőn, ezért a traumák feldolgozása érdekében állatasszisztált terápiás foglalkozásokat indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az általános iskola harmadik osztályaiban. A szeretetszolgálat emellett különböző programokkal küzd a nem kívánt ebszaporulat visszaszorításáért is.

Molnár-Révész Erika

A gyermekek Simivel és Pandával, a két border collie-val találkoztak

Fotó: Mészáros János

– Először bukfenc, majd átkúszol az akadályon, végül a zsámolyokon végigugrálsz – így instruálta osztályfőnöke az egyik harmadikos tiszabői tanulót a település tornacsarnokában egy hétköznap délelőtt. Ez akár egy átlagos tornaóra is lehetne, de nem az. A gyerekeket a célnál ugyanis két border collie, Simi és Panda várta, a két kutya ráadásul azt is megmutatta, hogyan kell végigmenni az akadálypályán.

– A tavaszi és az őszi időszakot arra használjuk fel, hogy mivel már jó az idő, mozgásterápiás eszközöket is beépítünk a tanórákba, tehát, amellett, hogy kompetenciafejlesztés zajlik, erőteljes mozgásfejlesztés is történik – tájékoztatott a helyszínen Tasi Kriszta terapeuta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontjának helyi vezetője, aki Vámos Zoltánnal, az AURA Alapítvány munkatársával dolgozik a programon. 

Mint mondta, a gyermek szempontjából elengedhetetlen a mozgásfejlesztés, hiszen Tiszabőn számos gyermeknek van különböző szintű mozgáselakadása, ezért használják ilyenkor motivációra a kutyákat, hiszen a mozgásfejlődés nagyon szorosan összefügg a gyerekek tanulási képességeivel. De nem csak ezért fontos Simi és Panda segítsége Tiszabőn.

– Nagyon nagy szükség van rájuk. Egyrészt azért, mert a faluban rengeteg a kóbor kutya, melyek közt több hamis is van, sok gyermekben emiatt eleve van félelem a kutyáktól, tehát egyfajta szocializációs folyamat is zajlik. A kutyákat tudni kell kezelni, ezeket a foglalkozásokat úgy kezdjük, hogy elmondjuk, mire van szüksége a kutyusoknak, milyen fajták vannak, a sérülteket hogyan tudják támogatni, lehet az látás, hallás, vagy mozgássérült. Vagyis azt, hogy hogyan tud a kutya segítő társként is jelen lenni az emberek életében. Nagyon nagy motivációs ereje van a kutyusoknak, hiszen, ha megcsinálják a különböző gyakorlatokat, a gyerekek is nagyobb kedvvel végzik el azokat – mondta a szakember.

A foglalkozásokba az osztályfőnökök is mindig bekapcsolódnak, sőt, előzetesen konzultálnak is arról, hogy éppen milyen fejlesztésre van szükségük a gyerekeknek.

Ingyenes ebivartalanítási programot hirdettek a faluban

Szinte minden településen gondot okoz a kóbor kutya probléma, ez alól Tiszabő sem jelent kivételt, sőt, sokszor falkába verődnek az utcán csellengő jószágok, melyek sokszor agresszívak is. Ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat már több programot is indított a nem kívánt ebszaporulat visszaszorítása érdekében. A napokban is hirdettek ingyenes ivartalanítási programot, a négylábúakat a helyi Jelenlét Ponton fogadják június elsején,  Az ivartalanítás mellett chippelik és oltják is a kutyákat veszettség, valamint a külső-belső paraziták ellen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában