Felelős állattartás

2023.04.13. 06:55

Valami történt a faluban, hirtelen megnőtt a kóbor kutyák száma Tiszabőn

Ingyenes ivartalanítási programmal, az általános iskolában tartott kutyaterápiás foglalkozásokkal, emellett négylábú kedvencekkel is igyekszik a felelős állattartás felé terelni a lakosságot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tiszabőn. Bár a különböző intézkedéseknek köszönhetően egy időben kevesebb eb kóborolt az utcákon mint korábban, most, tavasszal ismét jelentősen megnövekedett a létszámuk.

Molnár-Révész Erika

Csöpi és kölyke a felelős állattartásra neveli a gyermekeket, akik szívesen gondozzák a befogadott jószágokat a Máltai Szeretetszolgálat helyi központjának udvarán. Fotónkon Tasi Krisztina, a Jelenlét Program tiszabői vezetője a falu új kutyáival

Fotó: Mészáros János

– Ez itt Csöpi. Nemrég fogadtuk be az utcáról, ő pedig a nemrég született kiskölyke, akinek majd a gyerekek adnak nevet – mutatta be a tiszabői Jelenlét Pont udvarán álló kennel lakóit Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi programvezetője. A tacskókeverék Csöpi, és apró, fekete kölyke nem az első befogadott eb a portán. Bogi, a szintén fekete színű keverék ottjártunkkor látványosan félrevonulva, kissé sértődötten vette tudomásul az új jövevények jelenlétét.

– Ahogy Bogi, úgy Csöpi is a település úgymond közös kutyája, a tanodás, óvodás és iskolás gyerekek rendszeresen látogatják, és gondozzák őket. Ezáltal megtanulják a tudatos, felelősségteljes állattartást, ahogy az iskolában zajló kutyaterápiás foglalkozásokkal is, melyeket most a harmadik osztályosoknak tartanak keddenként és csütörtökönként, de hamarosan minden alsós osztályban elindul – sorolta a program elemeit a szeretetszolgálat munkatársa. Mint elmondta, a rendszeres ivartalanítási programokra szintén nagy hangsúlyt fektetnek, a legközelebbi ilyet május 10-én tartják.

Hozzátette, ezen a napon nem csak ivartalanítják, de csipeltetik, oltják és féregtelenítőt is kapnak a Jelenlét Pontra bevitt ebek.

Mindeközben az önkormányzat elkezdte a kutyák összeírását a településen, a lakosoknak egy kérdőívet kell kitölteniük a kutyák számáról, fajtájáról, és arról, hogy milyen oltással rendelkeznek.

– Segítünk kitölteni ezeket az adatlapokat, hiszen szeretnénk tisztán látni az önkormányzattal együtt, hogy hány kutya van a településen. Egy időben ugyan sikerült visszaszorítani az utcán kóborló ebek számát, azonban most tavasszal láthatóan megnőtt a kutyaállomány a faluban, ezt próbáljuk közösen az önkormányzattal visszaszorítani. Remélhetőleg ez a májusi ivartalanítási program sokat segít majd a helyzeten, mert nyilván itt az lenne a hosszútávú cél, hogy ivartalanok legyenek az ebek, és így nem nőne folyamatosan a létszámuk – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, bár a lakosoknak még kell segítség a felelős állattartási szokások kialakításában, de egyre többen vannak, akik már tudatosak a témában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában