Meglátszik a munkájuk

2023.06.12. 17:25

Díjazták a játszóterek lelkes örökbefogadóit Szolnokon – galériával

Lezárult az idei „Fogadj örökbe egy játszóteret!” program, melyet a Szolnok Városi Diákok Tanácsa és a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. hívott életre. A programban fiatalok közösségei, osztályok vállalták, hogy gondoskodnak egy-egy szolnoki grund, illetve környezetének rendben tartásáról.

Kovács Berta

A győztes diákcsapat hangosításra fordítja a pénzjutalmat

Fotó: Nagy Balázs

Az elmúlt hónapokban a fiatalok sokat dolgoztak, melynek köszönhetően több játszótér is megújult. A program egyben egy verseny is volt, melynek eredményét hétfő délután hirdették ki az Ormos Imre parkban. A díjakat, okleveleket Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. vezetője adta át a közösségek képviselőinek.

Mint elhangzott, mindenütt látszata van a fiatalok munkájának, így mindenki büszke lehet magára.

Mivel azonban versenyről volt szó, jutalmat nem tudtak mindenkinek adni. Elismerő oklevél azonban minden csapatot megilletett.

A harmadik helyezett, a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum diákönkormányzata 30 ezer forint jutalmat vehetett át. A második helyezettnek már 50 ezer forint járt, az összegnek a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum diákönkormányzata örülhetett. A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára pedig a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégium Gyermekváros utcai Tagintézményének diákönkormányzata állhatott fel, nyereményük pedig kereken 100 ezer forint, melyből – mint Lits László megjegyezte – „sok-sok bulira telik”.

Gazdára talált egy különdíj is, a Szolnoki SZC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola diákönkormányzata Kalandpark belépőket vehetett át.

Kispál Ilona, a győztes diákönkormányzat patronáló tanára elmondta, neki is megküldték a hírlevelet a programról, de a diáktanácson résztvevő fiatalok is rögtön újságolták, hogy lehet pályázni. A diákönkormányzat meg is szavazta a részvételüket, átbeszélték, mi mindent fognak csinálni, utána már csak szorgoskodniuk kellett a közelükben lévő Malom utcai játszótéren.

Általában heti rendszerességgel jártak ki a gyerekek.

Felástuk a homokozót, elgereblyéztük a játékok között homokos rész, összeszedtük a szemetet, öltettünk virágokat is, melyeket aztán rendszeresen locsoltunk. Lesöpörtük a járdákat, a játszótéren kívüli egy méteres körzetet is takarítottuk 

– mesélte a jutalmat is átvevő Antal Izabella.

Horváth Attila hozzátette, a fiúkkal legfőképp a nehezebb fizikai munkákat végezték.

– Felástuk a homokot, és mi hordtuk a vizet is a növényekre. De nyilván segítettünk más munkákban is – árulta el a fiatalember.

– Én személy szerint azért éreztem fontosnak ezt a kezdeményezést, azt, hogy karban tartsuk a játszóteret, mert úgy gondoltam, jó lenne, ha biztonságos, rendezett környezetben játszhatnának a gyerekek – mutatott rá Lengyel Botond.

A fiatalok növényismertető táblákat is kihelyeztek a kerítésre, melyet természetesen ők maguk készítettek. Így afféle „mini tanösvényt” is kialakítottak.

Arról viszont só sincs, hogy a jutalmukat bulizásokra fordítanának. Az intézményi hangosítást szeretnék belőle megoldani, a technika ugyanis tönkrement. Sok elképzelés van, hogy mire lehetne fordítani a maradék pénzt, ezt még átbeszélik. Bár az elképzelhető, hogy futja még egy közös diákönkormányzati csapatépítő partira...

Az örökbefogadók biztosan vigyázni fognak a játszóterekre

– Azért tartottuk fontosnak ezt a programot, mert reméljük, hogy ezek a fiatalok – akik részben még maguk is használják ezeket a játszótereket –, ha részt vesznek a felújításukban, karbantartásukban, akkor sokkal jobban oda fognak figyelni állapotuk megőrzésére. Nem rongálják, vigyáznak rá, felnőttként, ha lesz gyerekük, ezt a hozzáállást adják tovább, mert tudják értékelni, látják, hogy mennyi munka rendben tartani ezeket – nyilatkozta Lits László.

– Emellett nekünk is nagy segítséget jelentett, hogy az örökbefogadott játszóterekre sokkal kevesebb energiát kellett fordítanunk – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában