Rendezvény

2023.06.12. 14:30

Ellenállhatatlan desszertcsodák versenyeztek az alattyáni sütinapon

Országos méretűvé nőtte ki magát a rendezvény.

Illés Anita

Sipos László, Sznopek Veronika (középen) és Kovácsné Veronika, a zsűri tagjai szemügyre vették és ízlelgették a desszerteket

Fotó: Pesti József

Fehércsokis málna torta, türkiz rejtélye, vaníliás mákos piskóta, kapros sajtos, Marlenka torta. Csak néhány a sok finomságból, amit a közelmúltban tartott alattyáni sütinapra készítettek a versenyzők. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény immár országossá méretűvé vált. Tizenkét településről 41 különleges desszert érkezett a sütikavalkádra, melyet immár ötödik alkalommal rendeztek meg. Simon Józsefné, a művelődési ház igazgatója nyitotta meg a rendezvényt. 

Torta, édes és sós sütemény kategóriában nevezhettek a sütiimádók. 

Az önkormányzattal és a helyi művelődési házzal együttműködve a szervezőmunka oroszlánrészét ebben az évben apillanatize.hu weboldal receptírói, Tóth-Kalmár Margit és Tóth József végezték. Az alattyáni házaspár közös szenvedélye a süteménysütés. „Ishletés” fantázianevű tortájuk tavaly elnyerte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye tortája címet.

– Minden eddiginél nagyobb létszámú sütni szerető vett részt a sütinapon. Az alattyáni lakosokon kívül Maglódról, Hortról, Albertirsáról, Öcsödről, Gyömrőről, Egerből, Pélyről, Vácról, Jászjákóhalmáról, Jásztelekről és Jászberényből is érkeztek versenyzők. Tizenkét településről 26 sütisütő összesen 41 finomsággal jelentkezett. Volt, aki több sütit is készített a megmérettetésre – mondta el érdeklődésünkre Tóth-Kalmár Margit. 

A desszertcsodák igencsak rabul ejtették a zsűrit
Fotó: Pesti József

Kiemelte, hogy a házias ízek abszolút jellemzőek voltak, különösen az édes és sós sütemény kategóriában. A desszertcsodák igencsak rabul ejtették a szakmai zsűri és a közönség ízlelőbimbóit. A zsűrit ezúttal a szakmai körökben elismert Sznopek Veronika, Sipos László és Kovácsné Veronika alkották, akik bizony nem voltak könnyű helyzetben a finomságok értékelésekor. 

Húsz édes alkotás, tizenhat torta és öt sós süti közül választották ki a legjobbakat. 

Torta kategóriában első helyezést ért el Butiu-Vágási Csilla Marlenka tortája, az édes sütemények közül Korbel Andrea málnás-mákos sütije bizonyult a legjobbnak, míg a sós sütik versenyét Sülyi Gyula kapros-sajtos finomsága nyerte. Az eseményen közönségdíjakat is átadtak – tudtuk meg apillanatize.hu beszámolójából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában