Rosszkor jött a fagy

2023.06.30. 11:25

Kevesebb gyümölcsre számíthatunk, drágán kínálják majd

A tavasszal lehullott csapadékra szükség volt a tiszazugi gyümölcsösökben, ám a fagyok nem jöttek jókor. A várható termést megtizedelték a mínuszok, a gazdák idén alig számítanak például kajszi- és őszibarackra.

P. Pusztai Nóra

Barcza Gábor, tiszazugi szőlész szerint a tavaszi csapadék jó hatással volt a fiatalabb szőlőtövekre

Fotó: Nagy Balázs

Az előző évekhez viszonyítva jelentősebb mennyiségű csapadék hullott a tavaszi hónapokban, ami kedvezett például a szőlő növekedésének.

Kis túlzással még olyan tövek is kihajtottak, amiket el sem ültettünk. Tavaly szinte csak vegetáltak a szőlőink

 – mondta Barcza Gábor, a tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat vezetője. 

A csapadék kedvez a gombás megbetegedéseknek is, így amikor éppen nem fújt a szél és nem esett az eső, akkor permeteztek. Barcza Gábor gyümölcsfákat is nevel, a kora tavaszi fagyok nem voltak jó hatással a kajszibarackra, alig lesz néhány szem a fáin. A sárgabarack esetében is hasonló a helyzet. 

– A szilvatermésnél húsz-harminc százalékkal kevesebbre számítok, mint az átlag. Körte és alma elvileg lesz, azok később virágoztak – sorolta. 

Bognár József, tiszazugi termelő hasonló tapasztalatokról számolt be.

–  Gyakorlatilag az őszi- meg a kajszibarackról nálunk azt lehet mondani, hogy száz százalékban elfagyott, egy ezrelék talán, ami megmaradt, ez egy-két szemet jelent összesen – fogalmazott.

Gyümölcsösében tizenhat féle szilvafa van, mind másképp viselte a mínuszokat.

Van olyan, ami teljes mértékben elfagyott, meg van, ami meg sem érezte a hideget, attól függ, hogy milyen virágzásban volt éppen. Összességében hatvan százalékos termésátlagot várunk 

– magyarázta.

A cseresznye és meggy esetében már kinyíltak a virágok, és pattanásnál voltak a bimbók, azok esetében is mindössze a szokott mennyiség egy negyedét szüretelhetik. 

– A birs azért nagyon érdekes dolog, mert nem szokott elfagyni, ugyanis későn virágzik. Az idei év olyan kivételes, hogy még virágkezdemény is alig volt, keresni kellett a fákon a bimbót, de már mikor megtaláltuk és kettévágtuk elhalt benne a bibe, gyakorlatilag még szirmot sem bontott – számolt be tapasztalatairól a termelő.

Csapadék szempontjából megfelelőnek ígérkezett az idei év ahhoz, hogy a növények kellő mennyiségű energiát, nedvességet nyerhessenek a gyümölcsök felneveléséhez. 

– Tavaly pont az ellenkezője volt, a gyümölcsök szép számmal akadtak, viszont olyan szárazság volt, hogy annyira megviselte a fákat, hogy a termés beltartalmi értéke nem volt megfelelő – emelte ki. 

Az alacsony mennyiség miatt várhatóan idén is magas áron kínálják majd a piacokon a lédús gyümölcsöket.

Hamar kezdtek hajtani a fák

A megszokottnál hamarabb borultak rügybe a fák a Tiszazugban. 

– A korai rügyképződés elősegítette azt is, hogy a belecsúsztunk egy olyan időszakba, amikor keményebb hideg is jelentkezett – mondta Bognár József.

A fagyoknál a virágok teljesen elfeketedtek. 

– Sokan próbáltak füstöléssel védekezni, kimentek és tüzet gyújtottak a gyümölcsösben, több kevesebb sikerrel. És ráadásul nem csak egy éjszaka volt, hanem több is, amikor a fagy volt – szólt Barcza Gábor a lehetséges védekezésről. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában