Galériával

2023.06.22. 18:06

Régi hagyományt ápolnak az egyedülálló kunhegyesi táborban

Idén harmadik alkalommal ad otthont a nagykunsági suba és ködmön konferencia és alkotó tábornak a kunhegyesi Ilosvai Varga István Művelődési Központ. Az eseményre a Vajdaságból, a Dunántúlról és a vármegye több településéről is érkeztek hímző asszonyok, hogy közösen ápolják az általuk is képviselt régi hagyományt. Bán Andrea etnográfus, a tábor egyik segítője, a Törökszentmiklósi Kézműves Örökség Egyesület elnöke a már-már hagyományosnak mondható rendezvény részleteiről tájékoztatta hírportálunkat.

Köllő Judit

Idén a színes szűcshímzés színes formáját jelenítik meg az egy hetes táborban

Fotó: Nagy Balázs

– Körülbelül húsz évvel ezelőtt kezdtem el a nagykunsági hímzéssel foglalkozni – fejtette ki hírportálunknak Bán Andrea. 

– A szentendrei skanzenből az egyik volt tanárom, dr. Bereczki Ibolya javasolta, hogy készítsük el e hímzésfajta felterjesztését az „Unesco Kultúrális Szellemi Örökség” címre. Akkor már a nagykunsági és vajdasági civil szervezetekkel folyamatosan kapcsolatban voltam. A közösségek megbíztak azzal, hogy promotáljam őket, így első lépésként elkészítettük a térségek párnacsupjait. A következő lépés az volt, hogy indítunk egy tábort, ahol a kunhímzéssel foglalkoztunk a mai kornak megfelelő stílusba ágyazva. Az idén Magyar Kézműves Remek díjat elnyert kunhímzéses kollekció arra sarkallt bennünket, hogy ezt a tevékenységet folytassuk, így 2022-ben Kisújszálláson vettük elő a nagykunság másik híres mintáját, a szűcshímzést. A tavalyi táborban annak fekete díszítése került terítékre, amelyet minden településről érkező a saját térségének megfelelően dolgozott fel. 

 

Az idei évben a III. konferencia és alkotótáborra került sor, ahol a színes szűcshímzések fortélyait sajátítják el a hímző asszonyok.

 

A táborban a régi subákon és bundákon található mintákat vettük elő. Célunk, hogy a nagykunság hímző művészete előtérbe kerüljön, hiszen sajnos kevesen ismerik és tudnak róla. Fontosnak tartjuk, hogy élővé tegyük azt és beemeljük a mai kornak megfelelő divatba

 – folytatta tovább az etnográfus. – Az elmúlt évek tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy sokan érdeklődnek a tábor iránt. Idén is körülbelül ötvenen vagyunk, s összeszokott csapatként dolgozunk.

Az egy héten át tartó eseménysorozaton számos program várja még a tábor résztvevőit. Többek között előad Csirmaz Zsolt Mezőkövesdről, aki családja szűcs múltjáról és lehetőségeiről beszél a jelenkorban. Továbbá karádi hímzés újjáélesztése, a színes szűcsornamentika megjelenítése ruházatunkon és a subák, ködmönök eredete a Nagykunságban.

 






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában