Galériával / Jánoshida

2023.06.24. 19:55

Rettegve és zokogva nézték, ahogy az ítéletidő elpusztította életük munkáját

Drámai a helyzet Jánoshidán a pénteki pusztító vihar után. Gyökerestől kitépett fák, leszakított ágak, megbontott tetők és beázott falak jelzik, hogy ítéletidő tombolt a településen. A helyiek katasztrófafilmbe illő jelenetekről számoltak be, mindenkit sokkolt a brutális erejű vihar, ami óriási károkat okozott.

Illés Anita

Drámai képsorok, hatalmas pusztítást végzett a pénteki vihar Jánoshidán

Fotó: Pesti József

Hatalmas vihar csapott le Jánoshidára péntek éjjel, aminek következtében rengeteg ház megrongálódott. A helyiek szombaton megállás nélkül dolgoztak a károk helyreállításán, sőt még külső segítségre is szükség volt. A Dózsa György úton élő Földi család házát sem kímélte az ítéletidő. A nagy erejű, viharos széllökések bedöntötték a ház tűzfalát és lesodorták a cserepeket a tetőről.  

– Soha életemben nem féltem még ennyire, mint péntek éjjel. Borzasztó, azóta sem tértem magamhoz. Félelmetes, különös hangokat hallottam, azt hittem, hogy tornádó söpör végig a falun, még az ajtófélfák is beleremegtek. Alig tudom szavakkal elmondani, hogy mit éltünk át. 

A férjemmel teljesen megdöbbentünk, amikor láttuk, hogy a víz valósággal beömlik a házba. A tetőt levitte a szél, a tűzfalat is bedöntötte. Hála Istennek jöttek segítők, folyamatosan a cserepeket rakjuk. Várjuk a szakembereket, hogy lefóliázzák a tetőt

– idézte fel könnyeivel küzdve a drámai pillanatokat Földi Péterné.  

Alig akad olyan ház a faluban, amelyben ne keletkezett volna kisebb-nagyobb kár. Aki csak tud segít a másiknak a bajban. 

– Este fél tizenegykor már keményen bontotta a szél a tetőt. A lakás ajtaját sem tudtam kinyitni, olyan erővel tombolt a vihar. A tető egyik oldala szinte teljesen megsemmisült, a hálószoba mennyezete beázott. Félünk, hogy este ismét vihar lesz és megismétlődik a katasztrófa – mondta Tóth András, aki ottjártunkkor barátaival, rokonaival éppen a károk helyreállításán dolgozott, a cserepeket rakták újra.  

– Katasztrófafilmbe illő vihar tombolt a faluban. A házunkról cserepeket vitt le a szél, az udvaron összetörte a gyerekek trambulinját és a kutyaházat is – jegyezte meg a közelben élő Sándor. 

A polgármesteri hivatal munkatársai már éjjel elkezdték felmérni az ítéletidő okozta károkat. Az önkormányzat rendkívüli közleményben kérte, hogy aki önerőből nem tudja megjavítani a megbontott tetőt, az jelezze a hivatalnak. Elhalasztották az erre a hétvégére meghirdetett Hidi-Napokat, hiszen most a károk csökkentése, az utak járhatóbbá tétele és a helybeliek megsegítése a legfontosabb.  

– A legtöbb káresemény tetők, tetőszerkezetek megrongálódásából, beázásokból adódik, valamint mennyezetek szakadtak be az ingatlanokban és elektromos vezetékek sérültek meg. Kértük a lakosokat, hogy a közzétett telefonszámon jelentsék be a károkat és igyekeztünk segítőket is szervezni. A legtöbb család saját maga dolgozik a károk helyreállításán. Ehhez az önkormányzat tetőléceket, fóliát, szarufát biztosít. Cserépből van a legkevesebb, de szerencsére Alattyánról kaptunk segítséget a beszerzésben. Az E.ON Áramszolgáltatóval kivágtuk azokat a fákat, amelyek a vezetékekre dőltek. 

A település szélén mintegy százötven méteren a vihar szinte végig tarolt mindent. A sportpályán a lelátó tetejét egy az egyben leszakította, a labdafogó hálókat pedig beborította a futballpályára

– tájékoztatott Eszes Béla polgármester. 

A faluban sokan összefogtak és egymást segítették a bajban. A környező településekről is érkeztek önkéntesek, akik a károk enyhítésén dolgoztak. Huszár Arnold, Alattyán polgármestere közösségi oldalán élő videóban kérte a jóérzésű embereket, hogy induljanak el Jánoshidára, ő maga is így tett. Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője is a helyszínre sietett és segítséget ajánlott fel.  

Kémények dőltek le a viharban

Az éjszakai vihar számos kárt okozott Jászboldogházán is. 

– Fák dőltek ki, kerítések, tetők rongálódtak, kémények dőltek le. Sok helyen nincs áram, kábel tv, internet. Kérem a szíves türelmüket, a kárelhárítás és helyreállítás folyamatos – tájékoztatta a lakosságot a község közösségi oldalán Koczáné dr. Fehérváry Mária polgármester. 

Köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak, akik folyamatosan járják a bejelentett helyszíneket. 

– A szolgáltatók is folyamatosan dolgoznak, de rengeteg településen van probléma, kár. A tűzoltókkal egyeztetve, kérjük hogy a 112-es telefonszámon legyenek szívesek bejelenteni a fakidőléseket, mert az önkéntes tűzoltók rajtuk keresztül kapják a riasztásokat – közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában