Kirándulás

2023.07.18. 06:55

A világ legmagasabb, rozsdamentes acélból készült Mária szobrát látogatta meg a szolnoki csoport

A mű a településről 1956-ban Amerikába emigrált Vöő Sándor felajánlásának és támogatásának köszönheti létrejöttét.

Szathmáry István

A Szent József imaközösség rendszeresen felkeresi a hazai és külföldi magyar vonatkozású kegyhelyeket, s július 13-án, csütörtökön Kalocsa érintésével egy kevésbé ismert helyszínre, a hercegszántói Vodica-Máriakertre vezetett az útjuk. 

Reggel Lédeczi Dénes esperes-plébános atya áldásával és Pélyi Andrásné vezetésével indultak a szolnoki Szent József templom elől, s első állomásként Kalocsán a Nagyboldogasszony Főszékesegyházat, az Érseki palotát és az Érseki könyvtárat tekintették meg. Ezt követően érkeztek Hercegszántóra a világ legnagyobb, tíz és fél méter magas rozsdamentes acélból készült Szűz Mária szobrát őrző kegyhelyre, ahol délután öt órakor a dr. Pápay György Pál tiszteletbeli kanonok-plébános által celebrált szentmisén és az azt követő körmeneten vettek részt. 

A hercegszántói Mária kegyhelynek kevéssé ismert a története, de a környéken élő horvát, sokác katolikusok már több mint másfél évszázada járnak a közelmúltban a helyi családok összefogásával megújult kápolnához imádkozni. 

A helyi sokác hagyomány szerint a későbbi Mária kápolna szomszédságában levő kútnál egy jószágot legeltető férfinak több esetben megjelent a karján a kisded Máriát tartó Szent Anna alakja. Bár kezdetben többen kétkedéssel fogadták a közlését, egy fűzfát ültettek azon a helyen, és különböző helyekről lovas kocsikon érkeztek oda a zarándokok, akik imádkozva, énekelve ünnepelték Szűz Máriát. Később bekerítették a kutat és egy kápolnát is emeltek ott. Több csodás gyógyulást, és az egyházi kivizsgálást követően 1838-ban az akkori kalocsai érsek, Klobusiczky Péter hivatalosan is kegyhelynek ismerte el a Mária kertet és személyesen szentelte fel a jelenés helyén épült kápolnát. 

A szolnoki csoport dr. Pápay György Pál plébános társaságában a Mária szobornál
Forrás: Beküldött fotó

A kápolna mellé, 1933-ban egy bajai polgár vak kisfia gyógyulásáért hálából Mária szobrot emeltetett, majd 2008-ban Hercegszántó határában dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke felavatta a világ legnagyobb méretű, tizenegy méter magas rozsdamentes acélból készült Szűz Mária szobrát, a Pécsen élő Rigó István szobrászművész két esztendő alatt készült alkotását. Ez a mű a településről 1956-ban Amerikába emigrált Vöő Sándor felajánlásának és támogatásának köszönheti létrejöttét.

A szolnoki csoport a tartalmas út emlékével az esti órákban érkezett haza a vármegyeszékhelyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában