Jászkunság

2023.07.10. 13:55

Állatkerti belépőt lehet nyerni a júliusi véradással

Nyolcszázezer egység vért vesznek le havonta Jász-Nagykun-Szolnok vármegye véradásain. A tapasztalatok szerint nyáron a szabadságolások miatt csökken az aktivitás, az Országos Vérellátó Szolgálat az állatkertekkel összefogva indított kampányt júliusban.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A nyári időszakban kiemelten fontos a véradók megszólítása, hiszen a nagy meleg és az utazások miatt ilyenkor minden évben némiképp csökken az aktivitás.

– Az idei nyári kampányuk célja is az, hogy minél szélesebb körben hívjuk fel a figyelmet a véradás fontosságára, továbbá, hogy megbecsülésünk jeléül, ajándékokkal is kedveskedjünk a véradóknak – tájékoztatott Kékkőiné Nagy Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs igazgató-helyettese.

Egyre több felajánlás érkezik a véradók részére, ezúttal az állatkertek álltak be e nemes ügy mögé. 

– A segítségnyújtás öröme mellett egy izgalmas élménnyel gazdagodhatnak azok, akik július folyamán vért adnak – emelte ki.

A kampány időszakában regisztrálók egy nyereményjáték sorsoláson vehetnek részt, ahol állatkerti belépőjegyeket és ajándékcsomagokat nyerhetnek.

– Tapasztalataink alapján a véradók mindig nagy örömmel fogadják az ilyen jellegű kampányokat, örülnek az apró meglepetéseknek, de elsődleges motivációjuk természetesen ilyenkor is a segítségnyújtás, hogy hozzájáruljanak a vérkészítményre szoruló betegek mielőbbi felépüléséhez – hangsúlyozta.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján folyamatosan frissítik az aktuális vérkészlet mennyiséget. AB és B negatív vérből mindössze három napra elegendő áll a rendelkezésre, a többi öt vagy annál több nap igényét is fedezi. Országos szinten naponta 1600-1800 véradóra van szükség, ugyanis a tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem helyettesíthető, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható.

–  Az új donorok megszólítása érdekében a kampányok mellett aktív toborzómunkát végzünk. Törekszünk arra, hogy minél közelebb vigyük a véradás lehetőségét az emberekhez, hogy könnyebben be tudják illeszteni a napi programok közé. Naponta közel 60-70 helyszínen adhatnak vért a segíteni vágyók, ezekről honlapunkon is tájékozódhatnak – fogalmazott Kékkőiné Nagy Éva.

Kiemelt célcsoportként kezelik a véradó korba lépő tizennyolc éves fiatalok megszólítását. Ennek érdekében a 2022/2023-as tanévben több mint 12 000 középiskolásnak tartottak edukációs előadásokat az ország egész területén, és számos véradást is szerveztek a középiskolákban, biztosítva a lehetőséget a fiataloknak életük első véradására.  

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében átlagosan 800-1000 egység vért veszünk le havonta, de előfordulnak nagyobb különbségek az egyes hónapok között. Ez az átlagos mennyiség nagyjából fedezi is a vármegye szükségleteit, de fontos hangsúlyozni, hogy országos készletben kell gondolkodni, mivel országos szervezet vagyunk és a vérgazdálkodás egyik alappillére, hogy az aktuális szükségleteknek megfelelően osztjuk el a levett véreket 

– foglalta össze Kékkőiné Nagy Éva.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában