Megemlékzés

2023.07.13. 17:08

Cegléd híres polgármestere előtt tisztelgett a múzeum

Az egykori ceglédi településvezetőre, Gubody Ferencre emlékezett a napokban a Kossuth Múzeum. A múlt század elejének közismert alakja 116 évvel ezelőtt hunyt el.

Hartai Gergely

Gubody Ferenc szobra a ceglédi Gubody kertben

A város hírneves polgármesteréről, Gubody Ferencről emlékezett meg hétfői Facebook-posztjában a Kossuth Múzeum. Az intézmény arról írt, hogy az egykori városvezetőt az Öregtemetőben helyezték végső nyugalomra 1907. július 8-án. Legnagyobb politikai ellenfele, dr. Molnár Albert akkoriban ezekkel a gondolatokkal búcsúzott tőle: „Ha nem vagyok a közügynek harcosa, én is szeretetemmel rajongtalak volna körül. Önfeláldozó, jó barát voltál. Kedélyes víg cimbora. Ötletességed uralta a társaságot. Szóval magadhoz és magaddal ragadtad az embereket. [...]A kegyelet koszorújával kezemben arra kérlek most – már ismersz: felejtsd el a tőlem kapott sebeket, szenvedést.”

Gubody Ferenc nevéhez köthető a modern ceglédi településkép kialakítása. Az ő irányítása mellett épült fel a városháza is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában