Falunap

2023.07.30. 17:09

Ioncserélt vízzel készült csülökpörkölt tarolt a jászszentandrási főzőversenyen – galériával

Falunapon ünnepelt Jászszentandrás apraja-nagyja szombaton.

Illés Anita

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg szombaton a falunapi programsorozatot Jászszentandráson

Fotó: Pesti József

Reggel főzőverseny vette kezdetét, melyet idén sertésből készült finomságok és tokány ételek kategóriájában hirdettek meg. Mintegy húsz csapat mérte össze gasztronómiai tudását. 

A helyi közösségek, intézmények, baráti társaságok, családok szakácsai lelkesen forgatták a fakanalat, hogy ízletes ételekkel kápráztassák el a zsűrit. Közben gyermekprogramok szórakoztatták a legkisebbeket, délben pedig a jó ebédhez nóta szólt az Aranykalász citerazenekar közreműködésével. A 24. Falunapot gyász árnyékolta be, az ünnepélyes megnyitón egyperces néma csenddel adóztak a lengyel testvértelepülés, Jaworze közelmúltban elhunyt polgármestere, dr. Radoslaw Grzegorz Ostalkiewicz és Kertész Csilla, Pócs János országgyűlési képviselő munkatársa emléke előtt. 

A szomorú pillanatok után Kolláth Bálint polgármester és Anna Skotnicka-Nedzka, Jaworze polgármestere mondott köszöntőt, majd a főzőverseny eredményhirdetése következett. A zsűrinek nem volt könnyű dolga az értékelésnél, hiszen nagyon ízletes fogások készültek. A legjobb ételek kiválasztásában azonban mindhárman egyetértettek. Tokány ételek kategóriában az F P-Team főztjét találták a legjobbnak, a Pacsirta Klub finomságát második, míg a Maklári B Közép ételét harmadik helyezéssel jutalmazták. 

A sertésből készült ételek versenyét a Pörkölt ördögök nyerték, második a Nyugdíjas Férfi Klub lett, a harmadik helyen pedig a Zsíros zsiványok bandája végzett. A főzőverseny abszolút győzteseként a Pör Költészet csapat ioncserélt vízzel készült csülök-köröm pörköltjét hirdették ki. A finomságot természetesen verssel is fűszerezték:

„Eljött hát a Falunk Napja,  

talpon a lakók apraja-nagyja. 

Állnak már a főzősátrak, 

mindenhol jó illatok szállnak. 

Mi vagyunk a Pör Költészek, 

erősségünk a költészet.  

De van miben még jobbak vagyunk, 

finomat főz kis csapatunk! 

A tűz lobog,  

a hagyma pirul, 

a szakácsunk sörtől virul! 

Bográcsunkban csülkös köröm,  

ha győzünk, lesz nagy öröm!” 

Elismerték a közösségért végzett munkát  

Hagyományosan a falunapi ünnepségen adták át a községi kitüntetéseket. A képviselő-testület döntése alapján ebben az évben a kulturális, közösség élet meghatározó személyiségeit díjazták. Jászszentandrás Községért Díjban részesült Csontos Magdolna, a Gyöngy Nyugdíjas Női Klub vezetője és Gyenes Béláné Antal Ágnes, a Pacsirta Nyugdíjas Női Klub vezetője. A díjazottak több évtizedes, sokszínű munkáját Pócs János országgyűlési képviselő is méltatta. A falunapot többek között helyi fellépők előadása, Varga Feri és Balássy Betti zenés műsora, Soulwave, Ismerős Arcok koncert és utcabál színesítette.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában