Neptun Strike

2023.07.16. 18:30

Szolnoki alakulatok játszották a főszerepet a Földközi-tengerről induló hadgyakorlatban

A harcászati repülőgépek légi utántöltését, valamint magát a műveletet egy erre elkülönített légtérben hajtották végre Magyarország északkeleti részén.

Mészáros Géza

A hadgyakorlat a Földközi-tengeren állomásozó repülőgép-hordozóról indult

Forrás: Magyar Honvédség

Július 14-én folytatódott az idén februárban megkezdett, nagy nemzetközi figyelmet kiváltó NATO kiemelt éberségi feladat, az úgynevezett Neptun Strike gyakorlat, amelynek szárazföldi elemét a szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái adták. Az eseményről a Magyar Honvédség kommunikációs osztálya számolt be hírportálunknak.

Az éberségi tevékenység mozzanatainak, helyszíneinek megtervezését, illetve a nemzetközi parancsnokságokkal való kapcsolattartást az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság látta el, szoros együttműködést fenntartva a feladatban érintett szervezetek, köztük az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár és a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományával.

Több nemzet merevszárnyú repülőeszközei emelkedtek fel a Földközi-tengeren állomásozó repülőgép-hordozóról
Forrás: Magyar Honvédség

Természeténél fogva az esemény többnemzeti, haderőnemeket összekapcsoló kiképzési eseménnyé nőtte ki magát. A harcászati repülőgépek légi utántöltését, valamint magát a műveletet egy erre elkülönített légtérben hajtották végre Magyarország északkeleti részén.

Több nemzet merevszárnyú repülőeszközei emelkedtek fel a Földközi-tengeren állomásozó repülőgép-hordozóról, hogy a magyar katonákkal együtt hajthassák végre a kijelölt feladatokat. A különböző típusú és rendeltetésű repülőgépek támogatásával a Szolnokon települt magyar előretolt repülésirányítók (JTAC/SOTAC) a közvetlen légitámogatás harcászati eljárásait gyakorolták. Ebben a komplex mozzanatban közvetlen támadást tervezett és hajtott végre egy Különleges Műveleti Csoport JTAC bevonásával a rendelkezésre álló légieszközök harcászati képességeinek kihasználásával – tájékoztatott a Magyar Honvédség.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában