Szoljon Insta

2023.07.14. 06:55

Tonnányi ételt vontak ki a forgalomból – koszos hűtőt is találtak a Tisza-tavi ellenőrzések során

Nem túl szívderítő eredményekkel zárult a megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a Tisza-tónál. Volt, ahol szennyezett főzőberendezést és készételes hűtőt találtak a hatóság szakemberei.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A nyári időszakban folyamatosak az élelmiszerlánc-ellenőrzések, a kibővített mustra idén egy-egy jelentősebb területre kiemelt figyelmet összpontosít. Ezek sorába tartozik a Tisza-tó környéki vendéglátás is, melynek egy héten át tartó ellenőrzésére a vizsgálatsorozat első szakaszában került sor. Ahogy arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal beszámolt, a kontroll fókuszában az éttermek higiéniás állapotának vizsgálata mellett az alapanyagok nyomonkövethetőségének, megfelelőségének, továbbá kezelésének ellenőrzése is helyet kapott.

A feltárt eredmények összességében vegyesnek mondhatóak, az ellenőrzött egységek számottevő hányadában ugyanis fellelhetőek voltak hibák, ugyanakkor ezek többségében csak kisebb hiányosságok voltak, a higiéniai állapotok döntően megfeleltek az előírásoknak. Pozitívumként említendő, hogy az allergén információk feltüntetése nagyrészt rendben volt 

– számoltak be a Nébih illetékesei. 

Mint megtudtuk: jellemző szabálytalanság volt a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya. Emellett több helyen lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszerek is előkerültek a számonkérés folyamán.

– Súlyosabb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat a szakemberek mindössze egy ellenőrzött egységben állapítottak meg. Az ellenőrök többek között az alapanyagok nem megfelelő kezelése, valamint a szabálytalan szakosított tárolás kapcsán, továbbá a szennyezett főzőberendezés és készételes hűtő miatt marasztalták el a létesítményt. A hatóság elrendelte az ott fellelt, több mint 1000 kilogramm nem nyomonkövethető élelmiszer forgalomból való kivonását, valamint azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt és a felhasználást – számoltak be egy konkrét esetről.

Sok terméket kivontak a forgalomból

A hatóság az ellenőrzések alatt összesen közel 1300 kilogramm jogsértő terméket vont ki a forgalomból. Az egy héten át tartó vizsgálatsorozat során az ellenőrzések több mint fele tárt fel hibákat. Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van, a nyári szezon elején elvégzett ellenőrzéseknek köszönhetően azonban az érintett vendéglátó egységek a feltárt hibákat még a nyár hátralévő, hosszabb időszaka előtt javítani tudják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában