Átszervezés

2023.08.16. 13:55

Az összefogás eredményeként a tiszazugi falvak központjáig gördülnek a vonatpótló buszok

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat Kunszentmárton és Lakitelek között augusztus elsejétől. Az említett szakasz is egyike azon tíznek, melyeket a MÁV-Volán csoport ideiglenesen átszervezett.

Pakainé Pusztai Nóra

Pintér Csaba Gábor, Csépa polgármestere a vasútállomáson kihelyezett táblát mutatta meg nekünk, melyen az szerepel, hogy december 9-ig vonatpótló buszokkal lehet közlekedni

Forrás: Beküldött fotó

A csépai vasútállomáson július 31-én zakatolt át utoljára vonat. Azóta az épületen egy tábla hirdeti, hogy augusztus elsejétől vonatpótló buszokkal közlekedhetnek, akik Lakitelek vagy Kunszentmárton felé utaznának.

– Az utolsó jegyet én vásároltam meg és az utolsó járattal el is mentem Lakitelekre, majd vissza – mondta Pintér Csaba Gábor, Csépa polgármestere.

A szerelvényt naponta csak néhányan használták ingázásra a Kecskemét felé utazók közül, pénteken, illetve vasárnap a kollégista diákok közül viszont többen igénybe vették a járatokat.

– Az utolsó vonaton elég sokan voltak, legtöbbjük „katasztrófaturista” vagy csak szemlélődő volt – mesélte a településvezető.

A vasútállomáson egyelőre az szerepel, hogy december 9-ig ideiglenesen járnak a vonatpótlók.

– Lakitelek és Kunszentmárton között eddig összesen két közvetlen – átszállás nélküli – járat közlekedett, sajnos kevés utassal. A vonat menetideje átlagosan 52 perc volt – írta közösségi oldalán Herczeg Zsolt, országgyűlési képviselő.  

A két járat mellett további 16 autóbusz biztosítja a közlekedést a települések között 35 perces menetidővel.

A minisztérium tájékoztatása szerint elsősorban nem gazdasági okokból függesztették fel a vonatközlekedést. A cél az, hogy javuljanak az utazási körülmények, az utasok biztonságos, klimatizált eszközökkel, a lehető legrövidebb időn belül közlekedhessenek a települések között

– hangsúlyozta a képviselő.

Ahogy a MÁV-Volán csoport fogalmazott hírportálunkhoz eljuttatott közleményében, a vonatok autóbuszos pótlása megbízhatóságot és minőségjavulást is jelent az érintett vonalakon. A vonatokat helyettesítő autóbuszok lehetőség szerint érintik a vasútállomásokat, vagy a közeli Volánbusz megállóhelyeken állnak meg.

– A vasútállomás a település szélén van, szerettük volna elérni, hogy amennyiben lehetséges a falunk központjában álljon meg a busz, akkor kevesebbet kellene sétálni és a fedett buszmegállókban várhatják a vonatpótló érkezését a lakosok – magyarázta Pintér Csaba Gábor.

Pintér Csaba Gábor, Csépa polgármestere az utolsó járattal elutazott Lakitelekig, majd vissza a tiszazugi településre, menetjegyét is megmutatta nekünk 
Forrás: Beküldött fotó

Szelevény, Tiszasas és Csépa közös kérelemmel fordultak ez ügyben a minisztériumhoz, a megállók áthelyezésének kérdésében Herczeg Zsolt képviselő segítségét is kérték. Végül célt értek, így a vonatpótló buszok a tiszazugi falvak központjában is megállnak.

Folyamatosan monitorozzák az utasforgalmat

A MÁV-Volán csoport közleményében úgy fogalmazott, hogy a vonalakra beállított legújabb beszerzésű autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek.

– Az autóbuszokon a vasúti díjszabás és kedvezményrendszer érvényes, vármegye- és országbérletekkel is igénybe vehetők – emelték ki. Felhívták viszont a figyelmet, hogy a buszokon nem válthatók meg a menetjegyek, azokra csak előzetesen megvásárolt vasúti jeggyel, bérlettel lehet felszállni. Ezt legkényelmesebben online tehetik meg az utazók.

– A Volánbusz az augusztusi tapasztalatokat figyelembe veszi az iskolakezdésig a még kedvezőbb buszmenetrendek kialakítása érdekében – hangsúlyozták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában